Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τετράμηνα

Μειώνεται κατά το ήμισυ η βαρύτητα των εξετάσεων για το B’ Tετράμηνo μετά τις αλλαγές που δρομολογεί από χθες (21/03) το Υπουργείο Παιδείας. Την επομένη των αποφάσεων αυτών, το ενδιαφέρον μονοπωλούν δυο δεσμεύσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη οι οποίες ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν. Καμιά αλλαγή στο Α’ Τετράμηνο, και «άκυρο» το 95-5% στη βαρύτητα των γραπτών εξετάσεων. «Κεραυνοί» Οργανωμένων Γονέων με ξεκάθαρες αιχμές και μήνυμα λήψης αποφάσεων εντός ημερών.

Για αυτά ακριβώς κλήθηκε να τοποθετηθεί από τον Νικήτα Κυριάκου στο «Μέρα Μεσημέρι» ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Δρ. Κυπριανός Λούης, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η αδικία που υπέστησαν κατά το Α’ Τετράμηνο εξακολουθεί να υφίσταται.

Αναφορικά με το Α’ Τετράμηνο κ. Λούης απάντησε πως από τις πρώτες ενέργειες της νέας Υπουργού, Αθηνάς Μιχαηλίδου ήταν να ζητήσει γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Η οποία έλεγε πως όποια απόφαση με αναδρομική ισχύ, «δυνατόν να οδηγήσει σε ανεπίτρεπτη διατάραξη των ήδη αποκρυσταλλωμένων, κεκτημένων δικαιωμάτων». Κάτι που σύμφωνα με την γνωμάτευση δύναται να επηρεάσει είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Γι’ αυτό σύμφωνα με τον κ. Λούη, τα μέτρα που πήρε το Υπουργείο για το Β΄ Τετράμηνο, θα εξισορροπήσει συνολικά την εικόνα ολόκληρης της χρονιάς.

Σε σχέση με την προεκλογική δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη για βαρύτητα 95-5% στην γραπτή εξέταση, η οποία εν τέλει έγινε 80-20%, ο κ. Λούης απάντησε ότι «οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν στο επίπεδο του Υπουργείου Παιδείας σε πλήρη συνεργασία με την Προεδρία».

Επανέλαβε πως με τα διορθωτικά μέτρα που έλαβε το Υπουργείο θα επέλθει η πλήρης εξισορρόπηση και των δυο Τετραμήνων. «Θα φανεί στην πράξη στο τέλος Ιουνίου» σχολίασε ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης.

Ξεκινά η συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας

Την Τετάρτη ξεκινά η συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση των Τετραμήνων όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς. Σημειώνοντας ότι θα αναμένουν τάχιστα την πρόταση της κυβέρνησης για τη νέα μορφή αξιολόγησης που θα στοχεύει στην επόμενη σχολική χρονιά.

«Θέλω να κτυπήσω καμπάνα, ότι τον Ιούνιο πρέπει να γνωρίζουν όλοι ποια θα είναι η διαδικασία αξιολόγησης για τη νέα σχολική χρονιά» σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, καθώς ο χρόνος είναι ελάχιστος μέχρι τις εξετάσεις των παιδιών. 

Πως βλέπει τις αλλαγές η ΟΕΛΜΕΚ 

«Από το καλοκαίρι ζητούσαμε μείωση της ύλης. Έχει αργήσει ήδη πάρα πολύ». Με αυτό τον τρόπο υποδέχθηκε η ΟΕΛΜΕΚ τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, κρούοντας καμπανάκι ενόψει Παγκυπρίων εξετάσεων.

Όπως ανέφερε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, η απόφαση που αφορά μείωση της εξεταζόμενης ύλης στο 60% της διδαχθείσας, πρέπει να ληφθεί σοβαρά και τάχιστα υπόψη ειδικότερα η Γ’ Λυκείου και η ύλη των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

«Χρειάζεται να γίνει άμεσα γιατί είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο» σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Ενώ την Πέμπτη θα συνέλθει το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ προκειμένου να συζητήσει το θέμα των τετραμήνων με βάση τα όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο.

Ικανοποιημένη η ΟΛΤΕΚ 

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ, Λένος Λοϊζου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι οι εξετάσεις τετραμήνου με τη μορφή την οποία απόκτησαν όντως ήταν βασανιστική για όλους. «Δεν εξυπηρέτησαν στον βαθμό που θα έπρεπε τον σκοπό για τον οποίο έπρεπε να εξυπηρετήσουν», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η εισήγηση της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας τους βρίσκει ικανοποιημένους.

«Όμως θα πρέπει σύντομα να βρούμε ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης ή να χτίσουμε στο υφιστάμενο, έτσι ώστε ο θεσμός αυτός να εξυπηρετήσει τον σκοπό του. Επιτέλους τα σχολεία μας πρέπει να είναι χώρος χαράς και μάθησης για τα παιδιά. Τα παιδιά να έρχονται στο σχολείο για να περάσουν όμορφα και εποικοδομητικά», κατέληξε.

«Παραμένει το πρόβλημα» λένε οι Γονείς

Απογοητευμένοι οι Οργανωμένοι Γονείς Μέσης Εκπαίδευσης μετά την απόφαση για το Α’ Τετράμηνο, ένα κεφάλαιο που αποτελούσε προτεραιότητα για τους ίδιους. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Λοΐζος Κωνσταντίνου άφησε μάλιστα αιχμές προς υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου για την αρνητική κατάληξη.

«Παίζει ρόλο τι ρωτάς για να πάρεις απάντηση» σχολίασε αναφορικά με την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπηρεσιακοί παράγοντες ετοίμασαν το ερώτημα με τέτοιο τρόπο ώστε να «δεθούν τα χεριά» της νέας Υπουργού.

Ανέφερε μάλιστα πως εντός ημερών πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις εκ μέρους των Γονέων, ξεκαθαρίζοντας πως το θέμα για το Α’ Τετράμηνο δεν έχει κλείσει.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες αποφάσεις, για το Β’ Τετράμηνο και τη νέα χρόνια, σχολίασε πως «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Απογοήτευση για το Α’ Τετράμηνο

Εν μέρει ικανοποιημένοι δηλώνουν οι μαθητές, οι οποίοι ανέμεναν άρση των αδικιών που υπέστησαν κατά το Α’ Τετράμηνο. Ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Αλέξανδρος Παχίτης δήλωσε στην εκπομπή πως στα θετικά των χθεσινών αποφάσεων, είναι η παραδοχή του Υπουργείου για την αποτυχία του θεσμού όπως σχολίασε.

Ενώ χαιρέτισε τις αλλαγές που δρομολογούνται για το Β’ Τετράμηνο, χαρακτηρίζοντας τις ως «αρκετά καλές». Ανοίγει ο δρόμος εκτιμά η ΠΣΕΜ για μια νέα σελίδα από τη νέα χρονιά.