Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ

Η Ρωσία θα παραμείνει πάντα σημαντική για την Ευρώπη, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σημειώνοντας πως το να σκέφτεται κανείς κάτι το διαφορετικό είναι απατηλό.

Ο κ. Σάλενμπεργκ υπεραμύνθηκε επίσης της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Raiffeisen Bank International, σημειώνοντας πως δεν είναι λογικό αυτή να ελέγχεται επειδή συνεργάζεται επιχειρηματικά με τη Ρωσία, ενώ τόσες άλλες δυτικές εταιρείες πράττουν το ίδιο.

"Το να θεωρούμε ότι δεν θα υφίσταται πλέον η Ρωσία και ότι μπορούμε να αποσυνδεθούμε από αυτήν σε όλους τους τομείς είναι απατηλό", δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ στο Reuters, προσθέτοντας πως η Αυστρία θα χαλαρώσει τους δεσμούς, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύκτα.

Ο Ντοστογιέφσκι και ο Τσαϊκόφσκι παραμένουν μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, είτε μας αρέσει είτε όχι. Η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερός μας γείτονας. Θα παραμείνει η δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, σημείωσε,

Ο κ. Σάλενμπεργ έκανε τα σχόλια αυτά μετά που η αρχή κυρώσεων των ΗΠΑ ξεκίνησε μια έρευνα φέτος για την τράπεζα Raiffeisen σε σχέση με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες με τη Ρωσία. 

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ είπε πως εναπόκειται στη χώρα του να επιβάλει τις όποιες κυρώσεις και επέκρινε άλλες δυτικές τράπεζες που συνεργάζονται με τη Ρωσία. "Οι αυστριακές εταιρείες πρέπει να τηρούν τους αυστριακούς κανονισμούς, μέρος των οποίων είναι και οι κυρώσεις της ΕΕ", ανέφερε. 

"Ας είμαστε ρεαλιστές", πρόσθεσε. "Το 91% των δυτικών εταιρειών είναι ακόμη στη Ρωσία και πράττουν αυτό που είναι λογικό: αναμονή, συγκράτηση, περιχαράκωση".

Επεσήμανε πως υπάρχουν αρκετές αμερικανικές τράπεζες στη Ρωσία, η μια με το όνομα Bank of America.

Εκπρόσωπος της Bank of America είπε πως "οι δραστηριότητές μας επικεντρώνονται στη συμμόρφωση με όλες τις κυρώσεις".

Ο κ. Σάλενμπεργκ είπε πως είναι υπέρ της εφαρμογής των υφιστάμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων παρά της υιοθέτησης περαιτέρω μέτρων.