Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εμανουελ μακρον

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει «να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους», διότι είναι «αναγκαία», κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχωρεί στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France2.

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, όχι γιατί αυτό αρέσει σε μένα, θα προτιμούσα να μην την κάνω», είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν, που είναι αντιμέτωπος με σοβαρές κινητοποιήσεις στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ με ισχνή πλειοψηφία κατάφερε να περάσει τον «σκόπελο» των προτάσεων μομφής κατά της κυβέρνησής του στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Ούτε διάλυση της Βουλής, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, πάντως, δήλωσε στην συνέντευξή του πως θέλει την έναρξη της ισχύος της «μεταρρύθμισης» του συνταξιοδοτικού μέχρι το τέλος του έτους, «ώστε τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν».

«Δεν υπάρχουν 36 λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πρωθυπουργός έχει την εμπιστοσύνη μου»

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε, επίσης, ότι η πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του.

«Έχει την εμπιστοσύνη μου για να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή στην πρωθυπουργό να διευρύνει την πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Γάλλων αναλυτών, ο Μακρόν δεν πρόκειται να ανακοινώσει, σε αυτή την συνέντευξη, ούτε κυβερνητικό ανασχηματισμό, ούτε πρόωρες εκλογές.

Πρόκειται απλά για μια προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να ανακτήσει την πρωτοβουλία, με μέτρα για την καλύτερη συμμετοχή των πολιτών και των συνδικάτων στη λήψη αποφάσεων, δήλωσαν πολιτικοί στο στρατόπεδο του Μακρόν.

Πηγή: in.gr