Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αμπελοπούλι

Αντιδράσεις ανάμεσα στα μέλη της Αστυνομίας που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, έχει προκαλέσει η απόφαση για επανασύσταση του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας της ΜΜΑΔ, κάτι που είχαν ζητήσει οι κυνηγοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη κατά την προεκλογική εκστρατεία του και το οποίο έγινε τελικά αποδεκτό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συντεχνίας «Ισότητας», Νίκο Λοϊζίδη, είναι αδιανόητο εν έτη 2023 να μιλούμε για επανασύσταση του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας, όταν η πρώτη γραμμή των Σωμάτων Ασφαλείας, και συγκεκριμένα της Αστυνομίας, ασθενεί, και όταν έχουμε μωρά σεξουαλικά κακοποιημένα, βιασμένες κοπέλες, πρόληψη που δεν γίνεται, φόνους και υπόκοσμο. Είναι για αυτά τα εγκλήματα που πρέπει να προσληφθούν αστυνομικοί και όχι να συζητούμε την επανασύσταση του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας, ο οποίος να μην ξεχνούμε, σημείωσε ο κ. Λοιζίδης, τι προβλήματα δημιούργησε το 2017 στην Αστυνομία με τις διαδόσεις και φήμες περί διαφθοράς.

Όλα αυτά θα πρέπει να τα σκεφτούν πριν προχωρήσουν σε επανασύσταση οποιουδήποτε τμήματος της Αστυνομίας για το οποίο υπάρχει σε τελική ανάλυση το Ταμείο Θήρας με προϋπολογισμό εκατομμυρίων ευρώ από τον φορολογούμενο πολίτη και με αποστολή να ελέγχει τη λαθροθηρία.

«Η Αστυνομία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει το δεκανίκι οποιαδήποτε άλλης Υπηρεσίας για να μπορέσουν να κάνουν το έργο τους. Η Αστυνομία είναι για την πρώτη γραμμή, απέναντι στο έγκλημα και τον υπόκοσμο και δίπλα στον πολίτη. Και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι αστυνομικοί μας. Κομματικά συμφέροντα και άλλες υποσχέσεις δεν πρόκειται να δεχθούμε να υλοποιούνται μέσω της Αστυνομίας» τόνισε.

«Δεν θα δεχθούμε επανασύσταση ενός Τμήματος για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ο κατάλληλος έλεγχος και με κίνδυνο να επαναληφθούν τα όσα έγιναν το 2017. Καιρός να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και όχι να χτίζουμε άλλα» ανέφερε.

Εισηγήσεις αστυνομικών στη Βουλή

Σε σχέση με το εν λόγω θέμα, η Συντεχνία «Ισότητα» είχε καταθέσει στη Βουλή το 2022 τις δικές της θέσεις και απόψεις, οι οποίες είναι:

-Όλοι οι ειδικοί αστυφύλακες του Ταμείου Θήρας, που ασχολούνται με το κεφάλαιο λαθροθηρίας, να αποσπαστούν στην Αστυνομία

-Ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας να υπάγεται στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος, γιατί οι επαγγελματίες λαθροθήρες είναι επί το πλείστο εγκληματικά στοιχεία. Πρέπει να υπάρχει η ανάλογη αντιμετώπιση του φαινομένου, με δυνατότητες μιας υπηρεσίας με υπό κάλυψη δραστηριότητες.

-Όλα τα μέλη του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας να μην είναι κυνηγοί. -Να αντληθούν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια από την Αστυνομία, για τον Ουλαμό Πάταξης Λαθροθηρίας.

-Να ασχολείται με όλα τα είδη λαθροθηρίας άγριων πτηνών, λαγού και αγρινό.

-Όσοι υπηρέτησαν στον Ουλαμό Πάταξης Λαθροθηρίας στο παρελθόν, να μην δικαιούνται να ξανατοποθετηθούν, εκτός αν ο Αρχηγός Αστυνομίας διατάξει διαφορετικά.

-Με τη σημερινή τεχνολογία και εξοπλισμό, είναι απαραίτητο, η συνεργασία με ΜΚΟ, Ταμείο Θήρας, SBA και Ηνωμένα Έθνη (Νεκρά Ζώνη) να συγκροτείται κάτω από ειδικά πρωτόκολλα και κατευθυντήριες γραμμές, σχετικά με πληροφορίες και επεισόδια στο πεδίο, για καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου της λαθροθηρίας, αλλά και τήρησης των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.