Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιατροι νοσοκομοι

Με τα γεγονότα να τρέχουν και τις καταγγελίες των πολιτών να αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) καταβάλλει προσπάθειες για να καλύψει τα μεγάλα κενά, που παρατηρούνται στην εξυπηρέτηση των δικαιούχων του ΓεΣΥ.

Μεταξύ άλλων μεγαλύτερο στοίχημα για τον Οργανισμό είναι και η κάλυψη των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών που προκύπτουν λόγω μη υπάρξης σχετικού προγραμματισμού από τον ΟΑΥ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται ή και να κινδυνεύουν κάποιες φορές, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» και ο Γενικός Διευθυντής ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης τονίζοντας ότι βρέθηκε λύση για τα κρατικά νοσηλευτήρια και τη δημιουργία τμημάτων Πρώτων Βοηθειών. «Όταν υπάρχει καλή θέληση και από τις δυο πλευρές σίγουρα θα βρεθεί και η λύση. Είμαστε σε μια διαδικασία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία», είπε. 

Νέα πρόταση από νοσηλευτήριο 

Ο κ. Τσινωντίδης ανέφερε στην εκπομπή και την νέα πρόταση από νοσηλευτήριο το οποίο μέχρι στιγμής δεν μπορεί να ανακοινωθεί με περισσότερες πληροφορίες,  επισημαίνοντας ότι «είναι μια πρόταση την οποία ο οργανισμός οφείλει να μελετήσει, κάνοντας την δική του αντιπρόταση εάν χρειαστεί ... αν και φαίνεται ότι υπάρχει καλή θέληση να εξευρεθεί συμφωνία.»

Τα επείγοντα περιστατικά 

Όσα αφορά τα επείγοντα περιστατικά, ο Γενικός Διευθυντής ΟΑΥ τόνισε ότι είναι ανεξάρτητη και διαφορετική διαδικασία από τα ΤΑΕΠ, αν και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν εξίσου εξελίξεις. «θα ακολουθήσουν ενημερώσεις των νοσηλευτηρίων το επόμενο διάστημα.»

Άθως Τσινωντίδης, Γενικός Διευθυντής ΟΑΥ 

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την έναρξη της λειτουργίας επιπρόσθετων ΤΑΕΠ σίγουρα θα πάρουν ανάσα και τα ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ αλλά θα εξυπηρετηθεί και ο κόσμος πολύ καλύτερα 


Για το ίδιο θέμα μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» και ο Μάριος Κουλούμας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) λέγοντας ότι «Επανειλημμένα έχουμε κάνει διαπιστώσεις για τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ με πολλούς υπουργούς, ωστόσο το βασικότερο πρόβλημα είναι στην εφαρμογή των λύσεων».

Ο κ. Κουλούμας πρόσθεσε ότι «Ως ΟΣΑΚ έχουμε προτείνει προτάσεις μετά από διαπιστώσεις τις οποίες έχουμε καταγγείλει και δημόσια πάρα πολλές φορές. Θα πρέπει να στηρίξουμε τον ΟΚΥπΥ έτσι ώστε να προχωρήσει σε λύσεις, μιας και οι λύσεις υπάρχουν.» , ενώ συνέχισε επισημαίνοντας ότι πέραν των λύσεων «Πρέπει να βρεθούν οικονομικά και όχι μόνο κίνητρα για να εργοδοτηθεί προσωπικό στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Τα προβλήματα των ΤΑΕΠ δεν είναι μόνο η στελέχωση. Είναι και οι υποδομές, και τα θέματα εξοπλισμού, και τα θέματα πρωτοκόλλων αλλά και η εφαρμογή τους.»