Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νεκρή γυναίκα Πέτρα Ρωμιού

Για άλλες τρεις ημέρες παραμένει υπό κράτηση ο 31χρονος σύντροφος της Lesya, η οποία βρέθηκε νεκρή σε απόκρημνη περιοχή της Πέτρας Ρωμιού, εξακολουθόντας να υπεραμύνεται της θέσης του πως ο θάνατος της αποδίδεται σε ατύχημα, και όχι εγκληματική πράξη.

Ο 31χρονος οδηγήθηκε εκ νέου σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου καθώς εξέπνεε σήμερα το διάταγμα οκταήμερης κράτησης του, με την απόφαση ανανέωσης κράτησης να προκύπτει εξαιτίας του ότι ακόμη δεν έχει σταλεί το πόρισμα Σπηλιοπούλου, το οποίο αναμένεται να δώσει απαντήσεις αν ο θάνατος της 28χρονης πρόκειται για εγκληματική ενέργεια ή ατύχημα.

Από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, ο ύποπτος επιμένει πως είναι αθώος, υποστηρίζοντας πως η 28χρονη Lesya παραπάτησε στην προσπάθεια της να βγάλει selfie, με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος και να χάσει την ζωή της.

Όπως δήλωσε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου η κα Σπηλιοπούλου αναμένει τα αποτελέσματα κάποιων εργαστηριακών εξετάσεων, με τα τεκμήρια της υπόθεσης να έχουν κατανεμηθεί σε διάφορα εργαστήρια.

«Εμείς διερευνούμε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό του ατυχήματος ή της εγκληματικής ενέργειας» σχολίασε ο κ. Ανδρέου. Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας βρίσκονται κάποια τεκμήρια, τόσο του θύματος όσο και του υπόπτου, τηλεφωνικές συσκευές, ως επίσης λαμβάνονται και καταθέσεις σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του 31χρονου.

Όσα αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο

Το Δικαστήριο ανέφερε πως τυχόν απόλυση του υπόπτου υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεάσει δυσμενώς το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο ύποπτος να επηρεάσει μάρτυρες από τους οποίους αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις και να καταστρέψει τεκμήρια τα οποία αναζητούνται. Επίσης δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτός να διαφύγει σε περιοχές μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης και επικεφαλής του ανακριτικού έργου Υπαστυνόμο Κυριάκο Χαραλάμπους τα αδικήματα που αντιμετωπίζει στο παρόν στάδιο ο 31χρονος είναι του φόνου εκ προμελέτης, του βιασμού, της γυναικοκτονίας, της σεξουαλικής κακοποίησης δια διείσδυσης, του εξαναγκασμού σε σεξουαλική κακοποίηση για διείσδυση, της απαγωγής και των ψευδών πληροφοριών στην Αστυνομία.

Ο κ. Χαραλάμπους στο Δικαστήριο ανέφερε πως ο ύποπτος κατά την άφιξη της Αστυνομίας στην σκηνή υπέδειξε τέσσερα διαφορετικά σημεία ως το σημείο πτώσης του θύματος, τα οποία είχαν σημαντική απόσταση μεταξύ τους. Αρχικά ο 31χρονος υπέδειξε σημείο από το οποίο ισχυρίστηκε ότι κατέβηκε και ανέβηκε ο ίδιος από εκεί για να φτάσει στην παραλία, το οποίο, όπως σημειώθηκε ήταν πολύ απόκρημνο, ενώ στην συνέχεια ανέφερε ότι δεν θυμόταν το ακριβές σημείο από το οποίο ανεβοκατέβηκε.

Πρόσθεσε ότι ο ύποπτος στις καταθέσεις του ανέφερε ότι το θύμα έβγαζε φωτογραφίες το τοπίο, ενώ προηγουμένως είχε αναφέρει ότι προσπαθούσε να βγάλει "Selfie". Επιπρόσθετα ο ύποπτος ισχυρίστηκε ότι αφού ανέβηκε από την παραλία δεν είχε μπαταρία στο κινητό του και το έβαλε στο αυτοκίνητο για να φορτιστεί ενώ μετέβη σε εστιατόριο της Πέτρας του Ρωμιού. Αργότερα ωστόσο  στις καταθέσεις του είπε ότι μετέβη στο χώρο εργασίας του στην Τίμη και ακολούθως στην οικία υπεύθυνου του χώρου εργασίας του.

Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε πως οι εξετάσεις της Αστυνομίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο όμως για την ολοκλήρωση τους αναμένεται αρκετό ανακριτικό έργο και αιτήθηκε την ανανέωση του διατάγματος προσωποκράτησης για άλλες τρεις ημέρες.

Ανέφερε επίσης ότι στις 18 Μαρτίου λήφθηκε νέα ανακριτική κατάθεση από τον ύποπτο κατά την οποία αυτός  συνέχισε να αρνείται ενοχή για τα υπό διερεύνηση αδικήματα και προέβαλε επιπρόσθετους ισχυρισμούς οι οποίοι θα διερευνηθούν. Μέχρι στιγμής, συνέχισε, έχουν παραληφθεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενεργήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, στα οποία φαίνεται θετική ένδειξη τόσο στα δείγματα του θύματος όσο και του υπόπτου σε αλκοόλη και κοκαΐνη.

Ακόμη σημείωσε πως αναμένονται τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων αναφορικά με τα τεκμήρια που στάληκαν για εξετάσεις σε διάφορα άλλα εργαστήρια καθώς και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις των δύο κυβερνητικών ιατροδικαστών και της Δρ Χαράς Σπηλιωπούλου τα οποία κρίνονται απολύτως αναγκαία.

Επιπρόσθετα, είπε, αναμένονται τα αποτελέσματα από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών με τους αριθμούς κλήσης που αποδίδονται σε ύποπτο και θύμα, σε συμμόρφωση με το σχετικό διάταγμα που εκδόθηκε και θα γίνει ανάλυση και αξιολόγηση τους. Επίσης, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι αναμένονται οι λήψεις αντιγράφων κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης υποστατικών τα οποία κατέγραψαν τον ύποπτο και το θύμα κατά τις πρωινές ώρες της 11ης Μαρτίου.

Ο εξεταστής της υπόθεσης πρόσθεσε ότι από ό,τι προκύπτει μέχρι στιγμής, για την ολοκλήρωση των εξετάσεων αναμένονται να ληφθούν τουλάχιστον άλλες 22 καταθέσεις από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του υπόπτου, και του θύματος, καθώς και άλλα πρόσωπα στους χώρους που διακινήθηκαν στις 11 Μαρτίου οι οποίες πιθανόν να βοηθήσουν στην διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς και ότι μερικές από αυτές αφορούν αλλοδαπούς και θα είναι χρονοβόρες αφού θα ληφθούν μέσω διερμηνέα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης Χρίστος Χατζηλοϊζου και Αλέξανδρος Αλεξάνδρου δεν έφεραν ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας. 

Σε ερώτηση από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως ο ίδιος ο ύποπτος ειδοποίησε την Αστυνομία και πως αναμένουν το πόρισμα της νεκροψίας της Χαράς Σπηλιωπούλου. Επίσης απάντησε καταφατικά σε ερώτηση για το αν στάλθηκε σπιστολή από την υπεράσπιση για να προβεί ο ύποπτος σε δεύτερη κατάθεση. Οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης σημείωσαν επίσης πως σε καμία περίπτωση δεν ολιγώρησαν οι ανακριτικές αρχές.

Στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης, είπε επίσης πως από τις 11 Μαρτίου του 2023 που καταγγέλθηκε η υπόθεση στην Αστυνομία μέχρι την 13η Μαρτίου του 2023 που εκδόθηκε το πρώτο διάταγμα προσωποκράτησης του υπόπου, είχαν ληφθεί 15 καταθέσεις και είχαν γίνει αυτοψίες στην σκηνή και νεκροψίες. Κατά τον χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ της έκδοσης του πρώτου διατάγματος προσωποκράτησης του υπόπτου μέχρι και σήμερα, έχουν ληφθεί άλλες 33 καταθέσεις έγιναν δύο έρευνες, ψυχιατρική εξέταση του υπόπτου, έλεγχος διαφόρων κλειστών κυκλωμάτων, παραλαβή αντιγράφων κλειστών κυκλωμάτων από πέντε συγκεκριμένα υποστατικά που εμφανίζουν καταγραφές του υπόπτου και του θύματος, για τις 11 Μαρτίου.

Επιπρόσθετα μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης δικηγόρων Αλέξανδρου Αλεξάνδρου και Χρίστου Χατζηλοϊζου, ο ύποπτος εξετάστηκε στις 14 Μαρτιου από τον  ιατροδικαστή Μάριο Ματσάκη στην παρουσία των ιατροδικαστών Αγγελικής Παπέττα και Ορθόδοξου Ορθοδόξου. Ακολούθως στις 15 Μαρτίου η Χ. Σπηλιωπούλου επίσης διενήργησε αυτοψία στην σκηνή και νεκροτομή στην παρουσία των δύο πιο πάνω ιατροδικαστών και του Μάριου Ματσάκη εκ μέρους του υπόπτου.

Ο εξεταστής της υπόθεσης σημείωσε πως έγινε επιθεώρηση τεκμηρίων από τους τέσσερις ιατροδικαστές,  ενώ επιπλέον έγινε παραλαβή και επιπρόσθετων τεκμηρίων τα οποία επίσης στάληκαν για επιστημονικές εξετάσεις.