Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μπετσαλέλ Σμότριτς,

Διπλωματική κρίση μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ δημιούργησε ομιλία που εκφώνησε προχθές στο Παρίσι ο ισραηλινός Υπουργός Οικονομικών και δεύτερος τη τάξει Υπουργός στο Υπουργείο Άμυνας, Μπετσαλέλ Σμότριτς, ηγέτης του εθνοθρησκευτικού ακροδεξιού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», ο οποίος, μεταξύ άλλων ισχυρίσθηκε ότι «δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός». Συγκεκριμένα, ο Σμότριτς, ο οποίος εκφώνησε την ομιλία του ενώ δίπλα του είχε τοποθετηθεί χάρτης που απεικόνιζε τα παλαιστινιακά εδάφη και την Ιορδανία να ανήκουν στην ισραηλινή επικράτεια, εξέφρασε τη ρητορική ερώτηση «εάν πράγματι υπάρχει παλαιστινιακός λαός», υποστηρίζοντας ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει εφευρεθεί για να πλήξει το σιωνιστικό κίνημα».

Το ιορδανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον πρέσβη του Ισραήλ στο Αμμάν για διευκρινίσεις, αφού του επέδωσε αυστηρή επιστολή με την εντολή να την διαβιβάσει στην ισραηλινή Κυβέρνηση. Στην επιστολή του ιορδανικού Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζονται οι δηλώσεις Σμότριτς ως "σοβαρή παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ". Αντιδρώντας στο περιεχόμενο της ομιλίας Σμότριτς στο Παρίσι, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε την ισραηλινή Κυβέρνηση να λάβει αποστάσεις, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του ισραηλινού Υπουργού ως «δηλώσεις απαράδεκτες και επικίνδυνες». Παράλληλα, η ομιλία Σμότριτς προκάλεσε αντιδράσεις από τοπικούς φορείς της εβραϊκής Ομογένειας στη Γαλλία, ενώ κανένας αξιωματούχος της γαλλικής Κυβέρνησης δεν συναντήθηκε με τον ισραηλινό Υπουργό Οικονομικών.  

Τις δηλώσεις του ισραηλινού Υπουργού καταδίκασε με χθεσινή ανακοίνωσή της και το Προεδρικό Γραφείο της Παλαιστινιακής Αρχής, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «οι δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Μπετσαλέλ Σμότριτς, που αρνούνται την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού αποκαλύπτουν τον ρατσισμό που εκφράζει η ισραηλινή Κυβέρνηση, τις ισραηλινές προσπάθειες να εφεύρουν ψευδή αφηγήματα, τα οποία θα τα κρίνει η Ιστορία, η οποία αποδεικνύει ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι φορέας των νομίμων δικαιωμάτων του σε αυτόν τον τόπο».  

Ο Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter δήλωσε ότι «το Ισραήλ είναι συνεπές με τη Συνθήκη Ειρήνης που σύναψε με την Ιορδανία το 1994» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμία μεταβολή στη στάση του Ισραήλ ως προς το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, την εδαφική ακεραιότητα του οποίου συνεχίζει να σέβεται».