Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωσταντίνος Κόμπος

Η Κύπρος στηρίζει όλες τις προσπάθειες για να υπάρξει λογοδοσία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΥ) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή κ. Κόμπου σε ΣΕΥ από την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ ο ΥΠΕΞ θα συμμετάσχει την Τρίτη και στη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων στο πλαίσιο μεταξύ άλλων της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, κύριο θέμα της ατζέντας ήταν η Ουκρανία, καθώς το ΣΕΥ προχώρησε σε αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης και ανταλλαγή απόψεων για την αντίδραση της ΕΕ.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Κύπρου υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησία της Ουκρανίας, και την καταδίκη των βάναυσων επιθέσεων της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία. Παράλληλα, η Κύπρος στηρίζει όλες τις προσπάθειες για διασφάλιση λογοδοσίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία τον τελευταίο χρόνο, πρόσθεσε ο κ. Κόμπος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε επίσης ειδική αναφορά στη σημασία της εφαρμογής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και «τη λήψη μέτρων κατά της πρακτικής παράκαμψή τους, από χώρες όπως η Τουρκία», η οποία, πρόσθεσε, «επιδιώκει να επωφεληθεί από την όλη κατάσταση, αποφεύγοντας να ευθυγραμμιστεί με τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας».

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κατάσταση στην Τυνησία στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, ο κ. Κόμπος τόνισε την ανάγκη να δοθεί σαφές μήνυμα ότι «η ΕΕ επιθυμεί να παραμείνει στο πλευρό της χώρας», και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για διάλογο με τις αρχές της Τυνησίας, «ώστε να αποφευχθούν οι παράνομες ροές μεταναστών προς την Ευρώπη» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν επίσης απόψεις μεταξύ άλλων για την κατάσταση στο Ιράν και τα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών της Σερβίας και του Κοσόβου στο πλαίσιο του Διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας για εξομάλυνση των σχέσεων που πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας.

Μετά το πέρας των εργασιών του ΣΕΥ, ο Δρ. Κόμπος προγραμματιζόταν να συμμετάσχει μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα, ο οποίος επίσης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στην έναρξη του «Σούμαν Φόρουμ» Ασφάλειας και Αμυντικής Συνεργασίας («Schuman Security and Defence Partnership Forum»).

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε επίσης στη Διάσκεψη Δωρητών για τους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας, καθώς και στην έναρξη του 2ου Ευρωπαϊκού Ανθρωπιστικού Φόρουμ το οποίο συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Κύπρος ανακοίνωσε δωρεά ύψους 500 χιλιάδων οι οποίες θα δοθούν στην UNHCR και UNICEF, σε εφαρμογή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου.

Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και τους ομολόγους του Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ουγγαρίας.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση με τον Ούγγρο ΥΠΕΞ Πήτερ Σιγιάρτο, ο κ. Κόμπος έθεσε σύμφωνα με ανακοίνωση «το ζήτημα που προέκυψε με τον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών και την παρουσία του Ούγγρου Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών ενώπιον συμβόλων της αποσχιστικής οντότητας, γεγονός για το οποίο ζητήθηκαν εξηγήσεις οι οποίες και δόθηκαν».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ «επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΞ «κατέστησε σαφές ότι αναμένεται από πλευράς Ουγγαρίας όπως προβεί σε συγχρονισμό των δηλώσεων και δράσεών της, οι οποίες και θα αξιολογηθούν αναλόγως» προστίθεται.