Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη ενωση

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την παραχώρηση προς την Ουκρανία βαρέως εξοπλισμού που κοστολογείται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Γιοσέπ Μπορέλ έκανε λόγο για «ιστορική απόφαση», περιγράφοντας ένα σχέδιο τριών σημείων που θα περιλαμβάνει: 

1. Tη δέσμευση των κρατών-μελών για αποστολή βλημάτων πυροβολικού αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουκρανία. Κατά κύριο λόγο 155 χιλιοστών 

2.  1 επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ για κοινές προμήθειες

3.  Τη σύσταση επιτροπής για την επιτάχυνση της παραγωγής εξοπλισμού πυροβόλων. 

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο αρμόδιος Υπουργός Κωνσταντίνος Κόμπος επανέλαβε ότι η Κύπρος τάσσεται απερίφραστα υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και τόνισε ότι στηρίζει όλες τις προσπάθειες για διασφάλιση λογοδοσίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η Ρωσία. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη σημασία εφαρμογής των κυρώσεων, παραπέμποντας και στην πρακτική παράκαμψής τους, από χώρες όπως η Τουρκία, η οποία, όπως επεσήμανε, επιδιώκει να επωφεληθεί από την όλη κατάσταση. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε, επίσης, στη Διάσκεψη Δωρητών για τους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας, στις Βρυξέλλες. Σε εφαρμογή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κύπρος ανακοίνωσε δωρεά ύψους 500 χιλιάδων ευρώ, που θα δοθούν στους αρμόδιους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών. Να σημειώσουμε ότι συγκεντρώθηκαν ποσά συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Τουρκία και τη Συρία, ενώ οι επίσημοι υπολογισμοί παραπέμπουν σε ζημιές 104 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, ποσό στο οποίο αναφέρθηκε και ο Ταγίπ Ερντογάν, που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον Γιοσέπ Μπορέλ καθώς και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ουγγαρίας.

Στον Ούγγρο Υπουργό Εξωτερικών Πήτερ Σιγιάρτο, ο κ. Κόμπος έθεσε το ζήτημα που προέκυψε με τον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών και την παρουσία του Ούγγρου Πρωθυπουργού ενώπιον συμβόλων του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της κυπριακής Κυβέρνησης, ο Ούγγρος Υπουργός επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές, ότι αναμένεται από πλευράς Ουγγαρίας όπως προβεί σε συγχρονισμό των δηλώσεων και δράσεων της, οι οποίες όπως είπε ο κ. Κόμπος, θα αξιολογηθούν αναλόγως.