Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Αντιμέτωπος με δυο προτάσεις μορφής στο γαλλικό κοινοβούλιο βρίσκεται ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της μη δημοφιλούς συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που έχει προκαλέσει βίαιες διαμαρτυρίες και πολιτική αναταραχή στη χώρα.

Οι σύμμαχοι του Μακρόν, που έχουν μειοψηφία στην κάτω βουλή της Εθνοσυνέλευσης, μπορεί να ηττηθούν εάν η αντιπολίτευση ενωθεί ώστε να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό ψήφων.

Η απόφαση για να περάσει η νομοθεσία για το συντοξιοδοτικό μέσω της κάτω βουλής της Εθνοσυνέλευσης χωρίς ψηφοφορία την περασμένη Πέμπτη προκάλεσε διαμαρτυρίες το Σαββατοκύριακο, εκκλήσεις για περισσότερες απεργίες και θυμό για μια μανούβρα η οποία αντικρίζεται ως μη δημοκρατική.

Ο συνκτάκτης της μιας από τις δυο προτάσεις μομφής, Σαρλ ντε Κουρσόν, δήλωσε πως το να "πέσει" η κυβέρνηση είναι "ο μόνος τροπος για να σταματήσει η κοινωνική και πολιτική κρίση σε αυτή τη χώρα".

Καθώς άρχισε η συζήτηση για την πρότασή του στο κοινοβούλιο, ο ντε Κουρσόν χαρακτήρισε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως "άδικη" και είπε πως ο χειρισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από πλευράς κυβέρνησης υπήρξε "μια άρνηση της δημοκρατίας" 

Εκφράζονται φόβοι από κυβερνητικούς κύκλους και παρατηρητές ότι η Γαλλία οδεύει σε ένα νέο κύκλο βίαιων αντι-κυβερνητικών διαμαρτυριών, μόνο μερικά χρόνια μετά που το κίνημα "Κίτρινα Γιλέκα" συντάραξε την κυβέρνηση Μακρόν και τη χώρα. 

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει τη Δευτέρα, χάρη σε στήριξη από το δεξιό αντιπολιτευτικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων που έχει 61 έδρες. 

Ωστόσο ο βετεράνος Ρεπουμπλικανός βουλευτής, Aurelien Pradie, δήλωσε πως θα ψηφίσει κατά της κυβέρνησης γιατί θεωρεί πως αυτή είναι η μόνη διέξοδος.