Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ο70

Στη σύλληψη πέντε έφηβων κοριτσιών φέρεται πως προχώρησαν οι Ιρανικές Αρχές μετά από δημοσίευση ενός βίντεο στο Tik Tok που τις δείχνει να χορεύουν σε δημόσιο χώρο χωρίς τα χιτζάμπ τους, στις 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Σύμφωνα με το Iran International τα πέντε κορίτσια έμειναν υπό κράτηση για 48 ώρες ενώ υποχρεώθηκαν να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη.

Σημειώνεται ότι το Ιράν απαγορεύει το χορό και το τραγούδι από τις γυναίκες δημόσια, ειδικά χωρίς χιτζάμπ.

Στο βίντεο τα κορίτσια χόρεψαν με το τραγούδι «Calm Down» της Selena Gomez και του Rema. Η Gomez και ο Rema εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα κορίτσια στα social media.

Το κλιπ γυρίστηκε στην πόλη Ekbatan στη δυτική Τεχεράνη και χαρακτηρίστηκε ως «πράξη περιφρόνησης του ιρανικού καθεστώτος».


Σύμφωνα με το Iran International στη συνέχεια, τα κορίτσια αναγκάστηκαν να κάνουν ένα άλλο βίντεο μετανοώντας για τις πράξεις τους, ενώ τα κεφάλια τους ήταν καλυμμένα με μαντίλες.

Μετά τις συλλήψεις των κοριτσιών, δημοσιεύτηκαν και άλλα αντίστοιχα βίντεο με κορίτσια να χορεύουν στο ίδιο τραγούδι χωρίς χιτζάμπ για να εκφράσουν τη στήριξή τους.

«Η δύναμή σας, μας εμπνέει»

Τη στήριξή της έδειξε και η Selena Gomez που συμμετέχει στην ερμηνεία του τραγουδιού. Η ίδια ανήρτησε το βίντεο στο instagram και έγραψε: «Αυτά τα κορίτσια και όλες οι γυναίκες στη χώρα που συνεχίζουν με θάρρος να απαιτούν ουσιαστικές αλλαγές. Να ξέρετε πως η δύναμή σας, μας εμπνέει».

Το video μοιράστηκε και ο Rema, ο οποίος σχολίασε ότι θα συνεχίσει να τραγουδάει για αυτά τα κορίτσια. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Σε όλες τις όμορφες γυναίκες που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, εμπνέομαι από εσάς, τραγουδάω για εσάς και ονειρεύομαι μαζί σας».