Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρητ

Ορκίζονται αύριο το πρωί, στην παρουσία του αρχηγού της αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου, οι 221 συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί,  οι οποίοι θα επιτηρούν την νεκρή ζώνη για  την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, 95% των οποίων εισέρχονται από τα τρύπια σημεία στην νεκρή ζώνη.

Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις και την τελετή ορκωμοσίας τους,   οι ειδικοί αστυνομικοί,   εισέρχονται  στην βασική τους εκπαίδευση η οποία θα διαρκέσει συνολικά 9 εβδομάδες.

«Οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα χωριστούν σε τρεις ομάδες και εκ περιτροπής θα παρακολουθήσουν προγράμματα εκπαίδευσης τριών εβδομάδων στην αστυνομική ακαδημία  στην ΜΜΑΔ και  στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και μετανάστευσης συνολικής διάρκειας εννέα εβδομάδων», επισήμανε η Λειτουργός του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, Μαρίνα Χριστοδούλου.

Τα καθήκοντα των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών θα επικεντρώνονται σε θέματα μετανάστευσης  που έχουν να κάνουν με τη αστυνομία. 

Τα καθήκοντα των ΣΕΑ  περιλαμβάνουν:

-Περιπολιακή κάλυψη  και επιτήρησης πιθανών σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών από την νεκρή ζώνη,

-Έλεγχο παράτυπων μεταναστών για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν διακινητών ή τρομοκρατών, 

-Μεταφορά, μετακίνηση και συνοδεία παράτυπων μεταναστών,

-Φρούρηση και φύλαξη κέντρων φιλοξενίας, κέντρων πρώτης υποδοχής  και χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστών, και απέλαση παράτυπων μεταναστών.

Για την θέση του ειδικού αστυνομικού υπέβαλαν αίτηση 401 άτομα, από τα οποία τα 255 τηρούσαν τα κριτήρια, ο τελικός αριθμός των 221 διαμορφώθηκε με το πέρας  και των αθλητικών  εξετάσεων, είτε γιατί κάποιοι δεν πέτυχαν είτε επειδή στο τέλος δεν παρουσιάστηκαν .