Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πόπη Κανάρη.

Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του ΓεΣΥ, είπε η Υπουργός Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη το Σάββατο, στο πλαίσιο ομιλίας της στο 15ο Κυπρο-Ελλαδικό Καρδιολογικό Συνέδριο, στη Λευκωσία.

Το συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνεται από τις Καρδιολογικές Εταιρείες Κύπρου και Ελλάδας, "αποτελεί την πρώτη διά ζώσης επιστημονική συνάντηση των τελευταίων τριών χρόνων, στον απόηχο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών, ενεργειακών, περιβαλλοντικών και πολιτικών προκλήσεων που έχει κληθεί η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει", είπε αρχικά η Υπουργός Υγείας.

Εν συνεχεία, ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές του συνεδρίου, "γιατί με τη συνεργασία τους αποδεικνύουν επανειλημμένα τη βαρυσήμαντη αξία της συλλογικής προσπάθειας στον χώρο της υγείας", καθώς και τους Ειδικούς Καρδιολόγους, "τόσο για τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο όσο και για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που φέρουν απέναντι στους ασθενείς τους και απέναντι στις εθνικές υπηρεσίες υγείας".

"Η διαχείριση των καρδιοπαθειών δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ιατρική πράξη, γεγονός που συνιστά ιδιαίτερη πρόκληση για κάθε σύστημα υγείας", υπέδειξε η κ. Κανάρη, προσθέτοντας ότι οι θάνατοι από καρδιοπάθειες αγγίζουν τα 17 εκατ. ετησίως και "αποτελούν την πρώτη και κύρια αιτία θανάτων και την υπ’ αριθμόν 1 απειλή της δημόσιας υγείας κάθε χώρας".

"Η εφαρμογή της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στον τόπο μας, στον τομέα της υγείας, η εισαγωγή του ΓεΣΥ, την 1η Ιουνίου 2019, άνοιξε νέους ορίζοντες στον τομέα της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης", τόνισε. "Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του Γενικού Συστήματος Υγείας, η συνεχής βελτίωση των πρακτικών και η διόρθωση των στρεβλώσεων, εκεί και όπου υπάρχουν, προκειμένου αυτό να λειτουργεί με ένα τρόπο άκρως λειτουργικό, αποδοτικό και οικονομικά βιώσιμο. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση των πολιτών μας σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας", πρόσθεσε.

Προς τον σκοπό αυτό, η Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με όλες τις επιστημονικές εταιρείες "σε μια προσπάθεια να γινόμαστε δέκτες απόψεων και να διαμορφώνουμε σωστές πολιτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των αδυναμιών, έχοντας ως μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας". Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι "πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη και "να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των ασθενών, τα «λογικά θέλω» των οποίων πρέπει να μεταφράζονται, εκεί όπου είναι εφικτό, σε πολιτικές και να λειτουργούν ως πυξίδα στις αποφάσεις και ενέργειές μας".

Η Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι οι πόρτες του δικού της γραφείου είναι ανοικτές για τη συζήτηση των καίριων προβλημάτων των καρδιολόγων προς βελτίωση του συστήματος υγείας και την εξέταση και αξιολόγηση των Εθνικών μας Στρατηγικών.

"Το 2019 τα περιστατικά καρδιοπάθειας σε Κύπρο και Ελλάδα ανήλθαν σε αριθμούς που αγγίζοντας περίπου το 10% του πληθυσμού της κάθε χώρας. Το ίδιο ποσοστό παράλληλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν περίπου 20%, γεγονός που αποδεικνύει ότι εργαζόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση", επεσήμανε η κ. Κανάρη, προσθέτοντας ότι υπάρχει περιθώριο για την περαιτέρω αξιοποίηση και εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών και μεθόδων που θα μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας.

"Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα διαχειρίσιμα μεγέθη των χωρών μας, τη σωρευμένη πολυδιάστατη επιστημοσύνη σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για να οδηγήσουμε με επιτυχία τις δύο χώρες στον ορίζοντα 2030 και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών", υπέδειξε.

"Ως Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, προσβλέπουμε στην πλήρη αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος Θάλεια 2021-2027 για την ενίσχυση και ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών στην επικράτεια και στην προώθηση της έρευνας στον χώρο των καρδιοπαθειών. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ιατρική και επιστημονική κοινότητα της χώρας", κατέληξε η Υπουργός Υγείας.