Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στο κυκλοφοριακό ως μείζον θέμα του υπουργείου του αλλά και τους τρόπους για άμεση αντιμετώπισή του, αναφέρθηκε ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι». Όπως είπε διεξάγεται η μελέτη βιωσιμότητας για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενώ στα μελλοντικά σχέδια βρίσκεται ακόμη και η δημιουργία τραμ. Ανέφερε ακόμα πως από στο αμέσως επόμενο χρόνο οι πολίτες της Κύπρου θα μπρούν να χρησιμοποιούν την πρωτότυπη στάση λεωφορείων και μέσω ειδικής εφαρμογής θα μπορούν να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το λεωφορείο που περιμένουν.

Ο κ. Βαφεάδης επεσήμανε ωστόσο ότι το κυκλοφοριακό είναι πολύπλοκο θέμα και λόγω της εμπλοκής αρκετών φορέων και υπουργείων, η διαδικασία για άμεση αντιμετώπισή του γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Προσπάθεια όπως είναι είναι να πειστούν οι πολίτες να αγκαλιάσουν τις δημόσιες μεταφορές. Εξετάζεται όπως είπε και το δρομολόγιο των λεωφορείων.   

Αλέξης Βαφεάδης, Υπουργός Μεταφορών

Δεν αποκλείουμε τίποτα χωρίς να το εξετάσουμε.

Ενίσχυση δημοσίων συγκοινωνιών

Όσα αφορά την ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών ο κ. Βαφεάδης είπε «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες επιλογές για τον πολίτη. Ελπίζουμε να πείσουμε τον κάθε ένα να αγκαλιάσει τους θεσμούς των δημοσίων μεταφορών.» Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους αρμόδιους λειτουργούς στο υπουργείο του και άμεσος στόχος είναι να καταγραφεί η σημερινή κατάσταση στο τομέα των μεταφορών και να συγκριθεί σε μελλοντικό στάδιο για τον εντοπισμό προόδου που έχει επιτευχθεί.

Πρωτότυπη στάση λεωφορείων

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μεταφορών πρόσθεσε ότι «Έχει εγκριθεί ήδη η πρωτότυπη στάση λεωφορείου και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση της τον επόμενο χρόνο. Η προσπάθεια μας αυτή στοχεύει στην δημιουργία μιας εφαρμογής του τηλεφώνου, η οποία θα δίνει την δυνατότητα στον κάθε πολίτη να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το λεωφορείο που περιμένει και σε πόση ώρα θα βρίσκεται στην στάση.»

Τα κυρτώματα δεν μπορούν να αφαιρεθούν μέσα σε μία νύχτα

Ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε και στο πολυσυζητημένο θέμα των κυρτωμάτων επισημαίνοντας ότι παρά τα κατά καιρούς παράπονα για τις ζημίες που προκαλούν στα οχήματα, έχουν ως βασικό στόχο να ρυθμίζουν την ταχύτητα και έχουν σώσει ζωές. Όπως είπε δεν μπορούν αντικατασταθούν σε μία νύχτα. «Αν αφαιρεθούν, πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με κάμερες οι οποίες θα επιβλέπουν το όριο ταχύτητας» πρόσθεσε και τόνισε ότι «τα κυρτώματα είναι πάρα πολλά, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί τώρα αφού χρειάζεται χρόνο.»

Αναφέρθηκε και στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης λέγοντας ότι η δουλειά που γίνεται εκεί είναι πολύ σημαντική. «Είναι από τα πρώτα κέντρα στην Ευρώπη και μας αντιγράφουν. Τα νέα κέντρα που δημιουργούνται στην Ευρώπη έχουν ως πρότυπο το δικό μας», ανέφερε σημειώνοντας πως φεύγοντας από το το Κέντρο σκέφτηκε ότι αυτό θα έπρεπε να εννοούμε όταν λέμε «This is Cyprus». 

Αφήνοντας την αρχιτεκτονική και παίρνοντας θέση στη Δημόσια Υπηρεσία

Τέλος ο κ. Βαφεάδης αναφερόμενος στην απόφασή του να αφήσει πίσω μια πορεία 30 χρόνων στην αρχιτεκτονική και να αναλάβει τα ηνία Υπουργείου Μεταφορών είπε πως η αρχιτεκτονική θα του λείψει αλλά όταν του πρότεινε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης το συγκεκριμένο υπουργείο "δεν το σκέφτηκα στιγμή, δέχτηκα αμέσως». Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Μεταφορών στελεχώνεται με άριστα καταρτισμένα στελέχη που έχουν πολλές γνώσεις και διάθεση για δουλειά. «Πιστεύω στους ανθρώπους και θεωρώ ότι με την κατάλληλη στήριξη ο κάθε ένας μπορεί να αποδώσει καλά», συμπλήρωσε.