Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σύσκεψη προσφυγικές πολυκατοικίες

Πρόταση για καθολική διαχείριση του ζητήματος των οικισμών στέγασης εκτοπισθέντων, με σταδιακή επιδιόρθωση και των 358 υφιστάμενων πολυκατοικιών, με άμεση προτεραιότητα τις 43 πολυκατοικίες που έχουν σοβαρά στατικά και κατασκευαστικά προβλήματα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το θέμα.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός συμμετείχε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, εκπροσωπώντας την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ και του Τμήματος Πολεοδομίας.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι Πολιτεία, Βουλή, οργανωμένα σύνολα και επαγγελματικοί φορείς, συμφωνούν ότι πρέπει να εξευρεθεί μια ολιστική λύση στη διαχείριση της άρσης της επικινδυνότητας με γνώμονα την ασφάλεια των ενοίκων. «Η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για άμεση και ολιστική επίλυση του προβλήματος και με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Στη σύσκεψη, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως παρουσίασε πρόταση για ένα νέο πρόγραμμα διαχείρισης των οικισμών στέγασης εκτοπισθέντων για καθολική διαχείριση του ζητήματος και για τις 358 υφιστάμενες πολυκατοικίες, που, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους να εξασφαλίσουν, μέσω του Σχεδίου, ασφαλή στέγη, χωρίς να υπάρχει πλέον η εξάρτηση από το κράτος και τις υπηρεσίες του για σκοπούς περιστασιακής συντήρησης.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ασφάλειας όλων των ενοίκων των κατοικιών και ως εκ τούτου, μόλις στο επόμενο διάστημα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο, όποιες κατοικίες κρίνονται ως επικίνδυνες θα γίνουν διευθετήσεις για προσωρινή μεταστέγαση των ενοίκων ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν όλες οι ενέργειες που χρειάζεται για να αρχίσουν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες επιδιόρθωσης ή και αναδόμησης των κτηρίων», ανέφερε ο Υπουργός. Πρόσθεσε ότι «από τώρα και για τον επόμενο χρόνο θα δοθεί προτεραιότητα στην επιδιόρθωση ή και ανακατασκευή των διαμερισμάτων των 43 πολυκατοικιών που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα σοβαρά στατικά και κατασκευαστικά προβλήματα».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η πρόταση προβλέπει την επιδιόρθωση ή και ανακατασκευή και των υπόλοιπων κτιρίων στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος κατά προτεραιότητα. Η πρόταση προνοεί όπως δοθεί κρατική επιχορήγηση προς τους δικαιούχους του Σχεδίου Χορηγιών για να προβούν σε επιδιόρθωση, συντήρηση ή και αναδόμηση πολυκατοικιών. Επιπλέον, προβλέπεται να δοθεί εφάπαξ ποσό χορηγίας για ενοίκιο, για προσωρινή στέγαση των δικαιούχων για το διάστημα που θα γίνονται οι εργασίες.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι στην πρόταση προβλέπεται και η παράκαμψη γραφειοκρατικών διαδικασιών με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αποφευχθούν χρονοτριβές και κωλυσιεργίες. Στο πλαίσιο αυτό έχει προταθεί όπως το κράτος δώσει επιπρόσθετες επιχορηγήσεις για κάλυψη του κόστους υπηρεσιών των Πολιτικών Μηχανικών για τη μελέτη αποτίμησης στατικής επάρκειας και των αναγκαίων στατικών μελετών αντισεισμικής αναβάθμισης ή αναδόμησης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα καλυφθεί μέσα από την ίδια χορηγία και το κόστος επίβλεψης και διαχείρισης του Έργου, ώστε να βοηθηθούν οι ένοικοι να ολοκληρώσουν τάχιστα τις αναγκαίες διαδικασίες συνομολόγησης συμφωνιών με ιδιώτες εργολάβους, ενώ προθυμοποιήθηκε και το ΕΤΕΚ να βοηθήσει σε αυτό, είπε ο Υπουργός.

Παράλληλα η πρόταση λαμβάνει υπόψη τα νομικά ζητήματα, που δημιουργούν κωλύματα στην όλη προσπάθεια, δεδομένου ότι η κυριότητα των κτηρίων δεν ανήκει στο κράτος, ενώ καλείται να παρέμβει σε θέματα που αφορούν ιδιωτική περιουσία της οποίας το ιδιοκτησιακό καθεστώς δυνατόν να ποικίλει. Σημειώνεται ότι υπάρχουν ζητήματα νομικής φύσεως, λόγω της παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας σε ελληνοκυπριακή γη ή πιστοποιητικών μίσθωσης σε τουρκοκυπριακή γη, λόγω υποθήκευσης των οικιστικών μονάδων, κ.λπ.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε επίσης ότι στις περιπτώσεις αναδόμησης πολυκατοικίας στο ίδιο τεμάχιο, προβλέπεται να είναι δυνατή η αξιοποίηση του κινήτρου παραγωγής προσιτής κατοικίας, με αύξηση του συντελεστή δόμησης και αύξηση του αριθμού ορόφων μέχρι και δύο, προς όφελος του συνόλου των συνιδιοκτητών, αφού θα δοθεί ως αντιπαροχή στον κατασκευαστή, ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμο το έργο, εξασφαλίζοντας πρόσθετη ελάφρυνση για τους συνιδιοκτήτες.

Επιπρόσθετα, στην περίπτωση ανάγκης προσθήκης ανελκυστήρα θα χορηγείται ένα επιπλέον ποσό ύψους €50.000 ανά πολυκατοικία.

«Έχουν παρουσιαστεί και έχουν συζητηθεί με τους παρόντες στη σύσκεψη οι πρόνοιες της πρότασης προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο. Θα εξετάσουμε τις ανησυχίες, τις εισηγήσεις και τις απόψεις που υποβλήθηκαν προκειμένου σύντομα να ανακοινώσουμε το εν λόγω σχέδιο μαζί με τον κατάλογο των πολυκατοικιών που χρειάζονται επιδιόρθωση, συντήρηση ή και αναδόμηση», ανέφερε ο Υπουργός.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι η πιο πάνω πρωτοβουλία δεν επηρεάζει τις δρομολογούμενες ενέργειες των ήδη υφιστάμενων προγραμμάτων αναδόμησης, επιδιόρθωσης, ενίσχυσης και ριζικής βελτίωσης κυβερνητικών οικισμών, ενώ, ερωτηθείς για το κόστος της πρότασης, απάντησε ότι παρόλο που αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρόταση για να διαμορφωθεί το τελικό κόστος, υπάρχει ένδειξη ότι θα στοιχίσει πέραν των €100 εκ. σε βάθος χρόνου.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την πρωτοβουλία, τόνισε ότι πρέπει να ενημερωθούν οι κάτοικοι των 43 πολυκατοικιών το συντομότερο δυνατόν για να γνωρίζουν πού ζουν. «Θα τους δοθούν επιλογές, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν δοθεί, αλλά για να δοθούν οι προτάσεις θα πρέπει να περάσουν κάποιες αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να περάσουν το συντομότερο δυνατόν, ούτως ώστε να γνωρίζει αυτός ο κόσμος τι συμβαίνει στις κατοικίες που διαμένει και να σταματήσει να υπάρχει αυτή η ανησυχία», ανέφερε.

Εξέφρασε τη διαφωνία του στο ζήτημα κατά πόσο υπάρχει ευθύνη του κράτους ή όχι εξαιτίας της τιτλοποίησης κάποιων διαμερισμάτων, αν και, όπως είπε, «η εντύπωση που έχουμε αποκομίσει είναι ότι το ζήτημα αυτό δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη για τη μεταστέγαση ανθρώπων που πρέπει να μεταστεγαστούν».

Ο κ. Κέττηρος ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο Σάββατο, στις 9.30 το πρωί η Επιτροπή Προσφύγων θα επισκεφτεί τον Δήμο Λατσιών, «εκεί που υπάρχουν αρκετές πολυκατοικίες και εκφράστηκαν αρκετά έντονα ζητήματα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των κατοίκων. Θα είμαστε εκεί για να μιλήσουμε και με τον κόσμο για να μας μεταφέρουν και οι ίδιοι τις ανησυχίες τους και τις αμέσως επόμενες μέρες, ενδεχομένως τη Δευτέρα, πάνω στην πρόταση που έχει καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών θα είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε και εισηγήσεις και προβληματισμούς».

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, είπε ότι οι προτάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει το συντομότερο αυτές να γίνουν αποφάσεις. «Ως τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα είμαστε μόνο παρατηρητές, αλλά θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε με όλους μας τους πόρους στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων. Εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να είμαστε δίπλα σ’ αυτή την προσπάθεια», δήλωσε.