Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ευρεία έκτακτη σύσκεψη στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, του Προέδρου της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, του Προέδρου της Ένωσης Δήμων, της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων και του Προέδρου του ΕΤΕΚ, συγκάλεσε για αύριο (16/03) το απόγευμα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου για το καυτό θέμα με τις ακατάλληλες προσφυγικές πολυκατοικίες στις οποίες διαμένουν δεκάδες ηλικιωμένοι.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιείται μετά από συνεννόηση του Υπουργού των Εσωτερικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα υπάρξει διεξοδική ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος με τις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, «ο κ. Ιωάννου έδωσε επίσης οδηγίες στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει σενάρια κατεπείγουσας διαχείρισης του ζητήματος, προκειμένου άμεσα να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων προς υλοποίηση, χωρίς χρονοτριβή και με στόχο τη συνολική επίλυση του προβλήματος».

Νωρίτερα σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ζήτησε άμεση πολιτική παρέμβαση.

Ανέφερε πως «τα όσα έχουν ακουστεί στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων έχουν ενισχύσει τις ανησυχίες μας και καθιστούν την ανάγκη για πολιτική παρέμβαση ακόμη πιο επιτακτική, γι` αυτό τον λόγο θεωρούμε ότι η μελέτη στατικής επάρκειας των προσφυγικών πολυκατοικιών πρέπει κοινοποιηθεί άμεσα στους κατοίκους και ταυτόχρονα να κοινοποιηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Την ίδια ώρα μετά από συνάντηση οι Δήμαρχοι Λατσιών, Λευκωσίας, Αγλαντζίας, Λακατάμιας και Στροβόλου, εξέφρασαν ανησυχίες αφού όπως αναφέρθηκε η μελέτη στατικής επάρκειας έγινε το 2018 και μπορεί να έχει υπάρξει διαφοροποίηση των δεδομένων προς το χειρότερο

Ο Δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς δήλωσε ότι «καλούμε την Πολεοδομία να αναλάβει τις ευθύνες της και κατ΄ επέκταση το ίδιο το κράτος. Αυτή την στιγμή που μιλάμε υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι διαβιούν σε αυτές τις πολυκατοικίες, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι πρόσφυγες τρίτης ηλικίας».

Η Δήμαρχος Λακατάμιας, Φωτούλα Χατζηπαπά ανέφερε ότι «ως Δήμοι δεν έχουμε οποιαδήποτε ανάμιξη στην κατασκευή και στο κτίσιμο των πολυκατοικιών δεν έχουμε δώσει οποιεσδήποτε άδειες οικοδομικές επομένως εκείνοι που τις έχουν κτίσει έχουν και την ευθύνη».   

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου ανέφερε πως «η απόκρυψη των ευρημάτων θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως γνωστή γραφειοκρατία αλλά μπορεί θεωρηθεί ως εγκληματική αμέλεια αν όντως διαφανεί στη μελέτη που έγινε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στατικότητας».   

Υπενθυμίζεται πως η έρευνα ολοκληρώθηκε το 2020 και παραδόθηκε στον τέως Υπουργό Εσωτερικών και τα αποτελέσματα παραμένουν ακόμη μυστικά.