Τηλεόραση Ραδιόφωνο
στελλα κυριακιδου επιτροπος υγειας εε

Δίκτυο εθνικών εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση της μακράς COVID (long COVID), δηλαδή των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων και συμπτωμάτων μετά τη νόσηση με κορωνοϊό, δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, μετά τη συζήτηση που είχε για το θέμα με τους Υπουργούς Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συνεδρίας του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών την Τρίτη.

Μέχρι σήμερα, 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την ΕΕ έχουν επηρεαστεί από συμπτώματα που παραπέμπουν στη λεγόμενη «μακρά COVID», και οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Κυριακίδου, κατά τη συνάντηση της Τρίτης ζήτησε από τους Υπουργούς Υγείας να ανταποκριθούν και σε αυτή την πρόκληση από κοινού, δηλαδή με συνεργασία και συντονισμό.

«Από την πλευρά μας, πέραν της χρηματοδότησης, δημιουργούμε ένα δίκτυο εθνικών εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της πλατφόρμας πολιτικής υγείας της ΕΕ, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, που σχετίζονται με τη διαχείριση της μακράς COVID», ανέφερε η Επίτροπος.

«Παρά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στην κατανόηση της long COVID, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε περισσότερες απαντήσεις, σχετικά με τις αιτίες αλλά και τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες», σημείωσε.

«Έχω καλέσει τους Υπουργούς Υγείας να στηρίξουν την πρωτοβουλία μας και να συμμετέχουν ενεργά, ώστε να υπάρξει άμεσα πρόοδος. Μαζί, πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τη μακρά COVID μέσω της συνεργασίας, της ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης και γνώσεων και της ανάπτυξης κοινών λύσεων», τόνισε.

Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει επενδύσει πάνω από 42 εκατομμύρια ευρώ σε έξι ερευνητικά έργα τα οποία εστιάζουν στη μακρά COVID και άλλα 66 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη εξειδικευμένων μελετών αναφορικά με τη νόσο COVID στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη».

Μιλώντας στους Υπουργούς Υγείας την Τρίτη, η Επίτροπος Κυριακίδου εξήγησε πως πλέον «ένας στους οκτώ ανθρώπους εμφανίζει συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο», και που περιλαμβάνουν «μια σειρά σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων, όπως κόπωση, δύσπνοια ή κατάθλιψη».

«Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αποδειχθούν εξουθενωτικά. Μπορούν να φέρουν ανάποδα την καθημερινότητα των ασθενών, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής τους», πρόσθεσε.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της έρευνας σχετικά με τα αίτια, τις συνέπειες και τη θεραπεία του long COVID, υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας.