Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τρεις νεαρές αλλοδαπές γυναίκες με νεογέννητα παιδιά, αιτήτριες πολιτικού ασύλου κλήθηκαν από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του κράτους να εγκαταλείψουν από το δωμάτιο ξενοδοχείου όπου διαμένουν σε ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα. Όπως κατήγγειλε στον ΑΝΤ1 η νοσηλεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου Χριστιάνα Γρηγορίου, οι γυναίκες και τα νεογέννητα παιδιά τους δεν έχουν που να μείνουν ούτε και διαθέτουν ακόμα και τα βασικά για τη διατροφή των βρεφών. Κατήγγειλε ακόμα ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες διέμεναν σε κάποια δωμάτια που τους εξασφάλισαν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες ήταν απαράδεκτες.

Η νοσηλεύτρια Χριστιάνα Γεωργίου δήλωσε στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» ότι γνώρισε τις γυναίκες στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου όπου γέννησαν τα παιδιά τους. Κάποια από αυτά τα παιδιά, κατήγγειλε είναι αποτέλεσμα βιασμών.

Έγκυος κοιμόταν για δύο μήνες στην παραλία

Όπως ανέφερε, μία από αυτές την εντόπισαν λίγο πριν γεννήσει να κοιμάται στην παραλία των Φοινικούδων στην Λάρνακα. Όπως είπε η γυναίκα τους δύο τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της διέμενε στην παραλία μη έχοντας που να μείνει. Με ενέργειες του νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου προς τις Κοινωνικές Υπηρεσίες η γυναίκα οδηγήθηκε μετά τη γέννα της σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου από το οποίο σήμερα της κάνουν έξωση και δεν έχει που να μείνει μαζί με το νεογέννητό της. Έξωση γίνεται σήμερα και σε άλλες πέντε γυναίκες που έμεναν στο ίδιο μέρος, όπως και σε άλλες μητέρες, όπως ανέφερε, οι οποίες επίσης έχουν νεογέννητα και δεν γνωρίζουν που θα μείνουν το βράδυ.

Ζουν σε δωμάτια με μούχλα

Σε ερώτηση του Νικήτα Κυριάκου που βρίσκουν αυτές οι γυναίκες φαγητό για τα παιδιά τους η νοσηλεύτρια απάντησε πως η ίδια τις βοηθά όσο μπορεί αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Όπως κατήγγειλε μία από τις μητέρες αναγκάστηκε να δίνει νερό της βρύσης σε νεογέννητο μωρό 10-13 ημερών. Κατήγγειλε ακόμα ότι σε κάποια δωμάτια υπάρχει μούχλα στους τοίχους που είναι επικίνδυνη για τα βρέφη.

«Είναι πάρα πολλοί οι πρόσφυγες. Σαν κυπριακή κοινωνία δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε με αυτό τον τρόπο στους πολιτικούς πρόσφυγες. Γιατί τους αποδεχθήκαμε; Που είναι η βοήθεια που παίρνουμε για αυτούς τους πρόσφυγες;» διερωτήθηκε.

Κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι σήμερα έγινε έξωση και σε μία γυναίκα με τέσσερα παιδιά.

«Να μην ανακατώνεστε»

Όπως είπε όταν η ίδια επικοινωνεί με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες ρωτώντας που θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι η απάντηση που λαμβάνει είναι «να μην ανακατώνεστε».

«Το ζητούμενο είναι να συγκινηθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες για να βοηθήσουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους» ανέφερε ο δημοσιογράφος Νικήτας Κυριάκου.