Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιατρός

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες κατά του προσωπικού ιατρού του γιου του, προχώρησε ο πατέρας 48χρονου, ο οποίος απεβίωσε πριν από 20 μέρες. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Ανώτερη Λειτουργός ΟΑΥ Μαρία Κυθραιώτου υπέδειξε ότι σε ανρθωπιστικό επίπεδο ίσως να έχουν δίκαιο οι συγγενείς του 48χρονου, νομικά όμως δεν είναι υποχρέωση του προσωπικού γιατρού να παρέχει τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Συγκεκριμένα σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε στον ΑΝΤ1 ο πατέρας του 48χρονου, κάνει λόγο για αντιδεοντολογική συμπεριφορά του γιατρού, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο όχι μόνο αρνήθηκε να παραστεί και να πιστοποιήσει τον θάνατο του γιου του, προκειμένου να μπορέσουν να ακολουθήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, αλλά είπε στον πατέρα ότι αυτός δεν ήταν λόγος για να τον ενοχλήσουν στις 11 το βράδυ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του πατέρα:

«Την 20η Φεβρουαρίου, ο γιος μου άφησε την τελευταία του πνοή στις 21:43, περιτριγυρισμένος από 30 περίπου άτομα, φίλους, συγγενείς, αδελφούς και γονείς. Γύρω στις 22:40 ο (αναφέρεται το όνομα του γιατρού) κλήθηκε από παρόντα άτομο να πιστοποιήσει τον θάνατο, έτσι ώστε να παραληφθεί η σορός από το Γραφείο Κηδειών που είχε αναλάβει τη διαδικασία της ταφής. Ο συγκεκριμένος κύριος όχι μόνο αρνήθηκε αλλά θεώρησε ως απαράδεκτο να τον ενοχλούν τέτοια ώρα. Εκστόμισε μάλιστα το απαράδεκτο (υπάρχουν μαρτυρίες που το επιβεβαιώνουν) «ΕΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕΤΕ ΜΟΥ ΕΤΣΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ;» Με λίγα λόγια έκλεισε το τηλέφωνο και αρνήθηκε ωρυόμενος να παρευρεθεί. Εμβρόντητοι οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε λυγμούς και αναφιλητά ψιθυρίζοντας «Ήμαρτον» και κάνοντας επανειλημμένα τον σταυρό τους ζητώντας συγχώρεση».

Στην επιστολή χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά του «ορκισμένου στον Ιπποκράτη θεραπευτή» ως «αήθης, αντιδεοντολογική και κατάπτυστη» και ότι αυτή βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο και τη συνείδησή του.

Η οικογένεια του μέσω της επιστολής ευχαριστεί ιδιαίτερα τους γιατρούς που ήταν δίπλα στον γιο του όλο αυτό το διάστημα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, ωστόσο η στάση και η συμπεριφορά του γιατρού δεν ήταν η αναμενόμενη.

Ο προσωπικός ιατρός ανέφερε ότι όντως επικοινώνησαν μαζί του οι αρμόδιοι από το γραφείο κηδειών, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να εκδώσει πιστοποιητικό θανάτου από την στιγμή που δεν είχε εξετάσει ποτέ τον 48χρονο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι γίνεται και προσπάθεια από την οικογένεια να τον διαβάλουν.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» και η Μαρία Κυθραιώτου - Ανώτερη Λειτουργός ΟΑΥ η οποία επισήμανε ότι τα πιστοποιητικά θανάτου δεν είναι αρμοδιότητα των προσωπικών ιατρών, μιας και το ΓεΣΥ καλύπτει μόνο ιατρικά αναγκαίες υπηρεσίες.

Μαρία Κυθραιώτου - Ανώτερη Λειτουργός ΟΑΥ

Η έκδοση οποιονδήποτε πιστοποιητικών, συμπεριλαμβανομένου και του πιστοποιητικού θανάτου δεν συμπεριλαμβάνεται στις υπηρεσίες του ΓεΣΥ και δεν μπορεί ούτε να τις αποζημιώσει αλλά ούτε και να τις καλύψει.

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι, παρ'όλα αυτά δικαιούται ο κάθε γιατρός να παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες χρεώνοντας τα με βάση την κρίση του. Στην περίπτωση του 48χρονου, νόμιμα ο γιατρός δεν ήταν υποχρεωμένος να παρέχει αυτή την υπηρεσία, πρόσθεσε.

Μαρία Κυθραιώτου - Ανώτερη Λειτουργός ΟΑΥ

Ανθρωπιστικά ίσως να έχουν δίκαιο οι συγγενείς του 48χρονου, νομικά όμως δεν είναι υποχρέωση του προσωπικού γιατρού να παρέχει αυτή την υπηρεσία.