Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ερ

Περιορισμούς στην συχνότητα της διενέργειας γενικών αναλύσεων αίματος στο πλαίσιο του ΓεΣΥ θέτει από τον Απρίλιο ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Οι δικαιούχοι ηλικίας 18-44 ετών χωρίς ιατρικό ιστορικό θα μπορούν να υποβάλλονται σε γενικές αναλύσεις κάθε πέντε χρόνια, ενώ τα άτομα ηλικίας 45-64 ετών κάθε 2 χρόνια και οι 65 και άνω κάθε ένα χρόνο.

«Αφορά ασυμπτωματικούς ενήλικες. Δηλαδή κάποιος ο οποίος δεν έχει διαγνωστεί και δεν παίρνει θεραπεία. Μιλάμε για αυτούς που δεν θα πάνε και δεν θα έχουν κάποια προβλήματα υγείας. Αν υπάρχει σύμπτωμα ή οποιοδήποτε πρόβλημα παραπέμπει ο γιατρός», επισήμανε η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου. 

Σύμφωνα με την κ. Αχνιώτου οι αλλαγές στην συχνότητα των εξετάσεων δεν πρέπει να θεωρηθούν ως περιορισμός. 

«Είναι καμιά 20αρια εξετάσεις, οι οποίες μετά από μελέτη και τεκμηρίωση βιβλιογραφική έχουμε συλλέξει όλη την πληροφόρηση και έχουμε εκδώσει αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες για να βοηθήσουμε και τους προσωπικούς ιατρούς για να γίνεται πρόληψη», επισήμανε η κ. Αχνιώτου. 

Δεν αλλάζει τίποτα ως προς τις υπηρεσίες που λαμβάνει ο δικαιούχος μέσω του συστήματος υγείας, ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος των Προσωπικών Ιατρών.

«Ανεξάρτητα με αυτό δικαιούται όποτε θέλει να πάει στον προσωπικό του ιατρό, να του μιλήσει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και ο ιατρός αφού πάρει το ιστορικό του, αφού τον εξετάσει θα αποφασίσει τι άλλο χρειάζεται για να γίνει η διάγνωση για την οποία ο ασθενής πήγε στον ιατρό», ανέφερε ο Πρόεδρος των Προσωπικών Ιατρών του ΓεΣΥ, δρ Ανδρέας Πολυκνείκης. 

Την ίδια ώρα υποστήριξε ότι δεν επηρεάζεται το κεφάλαιο πρόληψη αφού όπως ανέφερε εκεί και όπου χρειάζεται οι ιατροί θα συνεχίσουν να παραπέμπουν τους ασθενείς για εργαστηριακές εξετάσεις.