Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Σχέδιο δράσης για την προώθηση των πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων προετοιμάζει η Κύπρος, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών της ΕΕ, με σύνθεση Υπουργών Απασχόλησης, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη.

«Μαζί με τους ομολόγους μου Υπουργούς Εργασίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους προώθησης των πράσινων και των ψηφιακών δεξιοτήτων στο πλαίσιο της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης» ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος συμμετέχει για πρώτη φορά σε συνάντηση Συμβουλίου της ΕΕ από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο κ. Παναγιώτου πρόσθεσε πως τα μέλη του Συμβουλίου αντάλλαξαν επίσης απόψεις «για συγκεκριμένες δράσεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων το οποίο είναι το 2023, κάτι για το οποίο επεξεργαζόμαστε ήδη σχετικό σχέδιο δράσης το οποίο θα ολοκληρώσουμε και θα υλοποιήσουμε κατά το επόμενο διάστημα».

Στην ατζέντα της συνάντησης συμπεριλαμβανόταν επίσης συζήτηση για την κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης ιδιαίτερα όσον αφορά τους πρόσφυγες από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε δήλωσή μετά τη συνάντηση ο Σουηδός Υπουργός Απασχόλησης και Ένταξης, Γιόχαν Πέρσον, μιλώντας εκ μέρους της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου, δήλωσε πως «η ΕΕ, οι πολίτες της και τα κράτη μέλη έχουν κάνει πρωτοφανή βήματα ώστε να βοηθήσουν Ουκρανούς να βρουν δουλειές, να έχουν πρόσβαση στην φροντίδα παιδιών και να λάβουν βοήθεια από τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας».

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2023 και για τις πτυχές του που αφορούν την απασχόληση, καθώς και για πρόταση της Κομισιόν για απόφαση του Συμβουλίου με το οποίο θα εξουσιοδοτούνται τα κράτη μέλη να επικυρώσουν τη σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Την Τρίτη το Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών της ΕΕ θα συναντηθεί με σύνθεση Υπουργών Υγείας. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει η νέα Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη.