Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να λειτουργήσει η Ηλεκτρονική Υγεία στην Κύπρο με τον κάθε πολίτη να μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που αφορούν την υγεία του και να καθορίζει ποιοι μπορούν να τα βλέπουν. Αυτό σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γραφείου της ΟΣΑΚ Ανδρέα Χριστοδούλου, θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής εφαρμογής η οποία θα ενσωματώνει στοιχεία όχι μόνο από τον χώρο του ΓεΣΥ αλλά και εκτός. Σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι η συντονίστρια του έργου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γραφείου της ΟΣΑΚ, το επόμενο διάστημα θα είναι διαθέσιμος ο ενιαίος ηλεκτρονικός φάκελος του κάθε ασθενή / πολίτη. Ο φάκελος είναι σήμερα χωρισμένος σε δύο μέρη. Το ένα μέρος, η περίληψη του φακέλου είναι ήδη διαθέσιμη μέσω ΓεΣΥ ενώ ο ολοκληρωμένος ηλεκτρονικός φάκελος θα είναι έτοιμος και θα δοθεί στους πολίτες στο τέλος του 2024.

Ηλεκτρονική Υγειά στην Κύπρο

Μέχρι το τέλος του 2024 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία Ενιαίας Εθνικής Τράπεζας Δεδομένων Υγείας του πολίτη, εντός και εκτός του ΓεΣΥ, συμπεριλαμβανομένων όλων των παροχέων υγείας της Κύπρου.

Υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Υγείας, υφυπουργείου Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια εφαρμογή για το κινητό τηλέφωνο. Στόχος είναι ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση στα δεδομένα υγείας του. Σημαντικό στοιχείο της εφαρμογής αποτελεί και η έκταση που παίρνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αφού ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε χώρα, οποιοσδήποτε γιατρός θα μπορεί να γνωρίζει το ιστορικό υγείας του κάθε ασθενή.

Αντρέας Χριστοδούλου, Διευθυντής Γραφείου ΟΣΑΚ

Ο πολίτης έχει δικαίωμα στα προσωπικά του δεδομένα και εκείνος θα ορίζει ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά και ποιος όχι.

Ο κ.Χριστοδούλου επισήμανε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ότι η Κύπρος αν και μικρή χώρα, έχει αναλάβει τον συντονισμό του έργου αυτού στην ΕΕ και είναι η πρώτη χώρα που έχει εφαρμόσει νομοθετικά το πλαίσιο της ψηφιακής υγείας.