Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μοσχαράκι στη γάστρα με δεντρολίβανο και χαλούμι μας προτείνει ο σεφ Δημήτρης Τσάμης. Πιο κάτω τα υλικά και η εκτέλεση.
 

Η συνταγή είναι μια συνεργασία του ant1live και του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου.
 

Τα υλικά είναι για 4 άτομα:

- 1 ½ κιλό μοσχάρι χτένι, σε μικρά κομμάτια

- 45 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

- 180 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

- 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

- 30 γρ. πελτέ τομάτας

- 8 γρ. αλεύρι

- 240 ml κόκκινο κρασί

- 500 ml σάλτσα ντομάτας

- 480 ml ζωμό λαχανικών

- 8 μανιτάρια πορτομπέλο

- 3-4 κλωναράκια δενδρολίβανο

- 2-3 φύλλα δάφνης

- 2-3 καρπό μπαχάρι

- 1 ξύλο κανέλα

- αλάτι και πιπέρι

- 300 γρ. χαλούμι πισσουριώτικο σε κύβους

Εκτέλεση:

- Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, αλείφουμε το κρέας με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να θωρακιστεί από όλες τις πλευρές, ανακατεύοντας σταδιακά για περίπου 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε προσωρινά το κρέας και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά.

- Στη συνέχεια, επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τα υγρά που θα έχουν μείνει στο μπολ, προσθέτουμε τον πελτέ και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Μόλις απορροφηθεί το αλεύρι, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το ζωμό λαχανικών, τη δάφνη, τη κανέλα, το μπαχάρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουν μια βράση.

- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια, τα κόβουμε στα δυο και τα ρίχνουμε στη γάστρα , προσθέτουμε ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Μεταφέρουμε με προσοχή όλο το κρέας και τη σάλτσα από την κατσαρόλα πάνω από τα μανιτάρια και βυθίζουμε μέσα το φρέσκο δενδρολίβανο.

- Ψήνουμε στο φούρνο για 2μιση ώρες. Αφαιρούμε τη γάστρα από το φούρνο. Προσθέτουμε το χαλούμι μέσα στη σάλτσα. Αφήνουμε 10 λεπτά να μαλακώσει μέσα στο φούρνο και σερβίρουμε.

 

1

Δημήτρης Τσάμης


Sous Chef Aphrodite Hills Resort