Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σεισμός Τουρκία

Τις 100.0000 πλησιάζουν οι είσοδοι και έξοδοι Τούρκων πολιτών στα κατεχόμενα εξαιτίας του σεισμού στην Τουρκία, δήλωσε ο «υπουργός εσωτερικών», Ζίγια Όζτουρκλερ, σε ομιλία του σε συνεδρία της «βουλής».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο κ. Όζτουρκλερ είπε επίσης ότι ο αριθμός των σεισμόπληκτων αυξήθηκε και ότι ανέρχεται πλέον σε 1.600 άτομα. «Στις 8 Φεβρουαρίου εκδώσαμε μια εγκύκλιο για το θέμα. Από τις 8 Φεβρουαρίου αρχίσαμε να κρατάμε στοιχεία και τα μοιραστήκαμε με το Κέντρο Συντονισμού και Καταστροφών της Πρωθυπουργίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «ακόμη, δεν υπάρχουν αιτήσεις μόνιμης διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. 16 άτομα που ήρθαν εδώ έκαναν αίτηση για μόνιμη διαμονή μαζί με την οικογένειά τους. Είναι ακόμη αρκετά νωρίς, θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα των στοιχείων σε μερικές εβδομάδες, μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος βίζας 90 ημερών».

Στο μεταξύ, ο αρθρογράφος Αχμέτ Τολγκάι γράφει στην σημερινή του στήλη στην Κίπρις ότι ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα να πάψουν, προς το παρόν τουλάχιστον, να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη έργα που αφορούν την ανέγερση «κοινωνικών κατοικιών», που είχε αποφασιστεί να αρχίσουν να ανεγείρονται στην περιοχή της κατεχόμενης Δερύνειας.

Ο Τολγκάι σημειώνει ότι είναι βέβαιο πως για μεγάλο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην στέγαση των σεισμόπληκτων στην Τουρκία. Στο μεταξύ, πρόσθεσε, το πρόβλημα απόκτησης κατοικίας στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου θα συνεχίσει να μεγαλώνει, δεν θα είναι δυνατόν να βρει κανείς σπίτι τόσο εύκολα και οι τιμές των σπιτιών και των ενοικίων θα είναι ψηλές.

Ο Τολγκάι υπενθυμίζει ότι πριν τον σεισμό είχε ανακοινωθεί πως θα ανεγείρονταν κοινωνικές κατοικίες στα κατεχόμενα κατόπιν συναίνεσης που επιτεύχθηκε με πολιτικούς και τεχνικές επιτροπές από την Τουρκία και ότι τα έργα αυτά θα άρχιζαν με πόρους και τεχνική στήριξη από την Άγκυρα.

Αύξηση των αλλοδαπών μαθητών


Εξάλλου ο «υπουργός παιδείας», Ναζίμ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του επίσης στη «βουλή» δήλωσε ότι υπάρχει αύξηση πέραν του 60% στον αριθμό των αλλοδαπών μαθητών, καθώς μετακομίζουν με τις οικογένειες τους σε περιουσίες που αγοράζουν σε κατεχόμενες περιοχές, όπως το Τρίκωμο, η Αμμόχωστος και η Κερύνεια.

«Υπάρχει μια συνεχής ροή, ως κράτος πρέπει να λάβουμε δραστικές αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι εργάζονται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προσφέροντας επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς για μαθήματα εκμάθησης της τουρκικής στα σχολεία για τα αλλοδαπά παιδιά.