Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατεχομενα

Το 99% των επιχειρηματιών πιστεύει ότι υπάρχει δωροδοκία και διαφθορά στα κατεχόμενα, το 72% το θεωρεί πολύ σοβαρό πρόβλημα και το 40% από αυτούς παραδέχεται ανοιχτά ότι "δωροδόκησε" τον τελευταίο χρόνο προκειμένου να προχωρήσει η δουλειά του.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Χαλκίν Σεσί δημοσιεύει σήμερα στοιχεί από την «έκθεση για την αντίληψη της Διαφθοράς στη βόρεια Κύπρο», που εκπονήθηκε σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Διαφάνειας. Το ψευδοκράτος βαθμολογήθηκε για το 2022 σε 27 από το 100 και βρίσκεται στην 140η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, αρκετά κάτω από το μέσο όρο που κυμαίνεται στο 43.

Η έρευνα διεξήχθη από την Metron Research με 350 συμμετέχοντες σε διευθυντικές θέσεις εγγεγραμμένους στο Εμπορικό Επιμελητήριο, στο «βιομηχανικό επιμελητήριο», στην «ένωση εργολάβων» και στο «επιμελητήριο καταστηματαρχών», ενώ η μελέτη εκπονήθηκε από το Γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) στην Κύπρο και τους ακαδημαϊκούς Ömer Gökçekuş και Sertaç Sonan.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διαφθορά είναι πιο διαδεδομένη στους «δημόσιους» διαγωνισμούς, τις άδειες και τις εγκρίσεις. Τα κίνητρα και η εκμίσθωση «δημόσιων» εκτάσεων αναφέρονται επίσης ως τομείς στους οποίους δίνονται οι περισσότερες δωροδοκίες. Η ομάδα στην οποία η διαφθορά είναι πιο διαδεδομένη θεωρείται ότι είναι ο «πρωθυπουργός» και οι «υπουργοί».