Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εγρ

Η τραγωδία με τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη που έχει συγκλονίσει πολλά είναι τα ερωτήματα για τα λάθη και τις ολιγωρίες που οδήγησαν στο πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας.

«Φως» για το πώς έγινε το δυστύχημα δίνει το βιβλίο συμβάντων μεταξύ των σταθμαρχών Λάρισας, Παλαιοφαρσάλων, Νέων Πόρων και Βόλου αλλά και των μηχανοδηγών των αμαξοστοιχιών με κάποια να έχουν καταγραφεί σε κάποιες συνομιλίες που ίσως αποκαλύπτουν το μοιραίο λάθος του σταθμάρχη.

Η εκπομπή του MEGA, Live News, παρουσίασε κάποια ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία ακούγεται ο σταθμάρχης Λάρισας να ενημερώνει τον μηχανοδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity 62 αφού προηγουμένως σύμφωνα με το βιβλίο συμβάντων έχει φύγει από τον  σταθμό Παλαιοφαρσάλων στις 22:38. Ο συγκεκριμένος σταθμάρχης έχει ενημερώσει τον συνάδελφό του στη Λάρισα ότι η αμαξοστοιχία είναι στη γραμμή καθόδου.

«Αγγέλω 62 από γραμμή καθόδου ώρα 22:38 αμαξοστοιχία 63 αφίχθη», λέει χαρακτηριστικά ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων.

Το πρώτο ηχητικό ντοκουμέντο

Μηχανοδηγός: Λάρισα έτοιμο το 62.

Σταθμάρχης: 62 με 47 περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου και πάτε μέχρι φωτόσημο εισόδου νέων Πόρων.

Οδηγός τοπικής αμαξοστοιχίας: Τι θα κάνει το 62;

Στο συγκεκριμένο ηχητικό ντοκουμέντο όπως παρουσιάστηκε στην εκπομπή διαπιστώνεται ότι ο σταθμάρχης δεν κάνει κάποια αναφορά για τη γραμμή καθόδου.

Η επόμενη συνομιλία ήταν όταν ο σταθμάρχης Λάρισας ενημερώνει τον σταθμό Παλαιοφαρσάλων ότι έφτασε η αμαξοστοιχία 62 και ακολουθεί η συνομιλία του κλειδούχου με τον σταθμάρχη, αλλά για άλλη διασταύρωση που δεν έχει σχέση με το δυστύχημα.

Ηχητική συνομιλία κλειδούχου με τον σταθμάρχη

Κλειδούχος: Βασίλη, να γυρίσω ευθεία;

Σταθμάρχης: Όχι, όχι άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564.

Κλειδούχος: Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος.

Ηχητική συνομιλία του μηχανοδηγού της αμαξοστοιχίας

Μέλος πληρώματος αμαξοστοιχίας: Προϊστάμενος 62 ακούει;

Μηχανοδηγός: Παναγιώτη είσαι έτοιμος πίσω;

Μέλος πληρώματος αμαξοστοιχίας: Πίσω έτοιμος από επιβάτες προϊστάμενε.

Μηχανοδηγός: 62 κλείσε πόρτες είμαστε έτοιμοι.

Τελευταία συνομιλία είναι μεταξύ του σταθμάρχη Λάρισας και του μηχανοδηγού του Intercity 62 και του εύχεται καλό βράδυ. Ο σταθμάρχης Λάρισας ενημερώνει τον συνάδελφό του ότι αναχωρεί η αμαξοστοιχία 62 στις 23:04 χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει να κάνει αναφορά πως το συγκεκριμένο τρένο βρίσκεται στη γραμμή καθόδου.


Ένα λεπτό αργότερα ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων ενημερώνει ότι αναχωρεί προς Λάρισα η αμαξοστοιχία 63503 δηλαδή η εμπορική, η οποία εφόσον πηγαίνει προς Αθήνα είναι στο ρεύμα καθόδου.

Λίγα λεπτά αργότερα οι δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν στην τραγωδία που συγκλόνισε, σόκαρε βύθισε όλη την Ελλάδα στο πένθος.

Η μοιραία ηχητική συνομιλία

Μηχανοδηγός:  Η Λάρισα ακούει;

Σταθμάρχης: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου νέων Πόρων.

Μηχανοδηγός:  Βασίλη φεύγω;

Σταθμάρχης:  Φεύγεις, φεύγεις.

Μηχανοδηγός: Έγινε, καλό βράδυ.

Σταθμάρχης:  Καλή συνέχεια.

Πηγή: in.gr