Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εργαζόμενοι

Τον εντοπισμό 22 αδήλωτων μισθωτών εργαζομένων και ενός αδήλωτου εργοδότη ανακοίνωσε την Παρασκευή η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων, στο πλαίσιο εκστρατείας ελέγχων σε βιομηχανίες και βιομηχανικές περιοχές που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2023.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, στο εν λόγω διάστημα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 290 υποστατικά, όπου εντοπίστηκαν 259 εργοδότες και 31 αυτοτελώς εργαζόμενοι, ενώ το σύνολο των εργαζομένων που εντοπίστηκαν ήταν 791 (567 άντρες και 224 γυναίκες), εκ των οποίων οι 566 ήταν Ελληνοκύπριοι, οι 92 πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης, 127 αλλοδαποί τρίτων χωρών και 6 Τουρκοκύπριοι.

Συμπληρώνεται πως εντοπίστηκαν 22 αδήλωτοι εργαζόμενοι μισθωτοί και ένας αδήλωτος εργοδότης, ενώ εκδόθηκαν 15 Ειδοποιήσεις Διαπίστωσης Παράβασης και 15 Πράξεις Επιβολής Προστίμου ύψους €42.500.

Όπως αναφέρεται, σκοπός της εκστρατείας ήταν η ευαισθητοποίηση όλων των απασχολούμενων στις εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες σε ό,τι αφορά τις συνέπειες από την αδήλωτη εργασία και τη μη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας.

Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας, σε περίπτωση εντοπισμού αδήλωτου ατόμου στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκδίδεται διοικητικό πρόστιμο ύψους €500 πολλαπλασιαζόμενο επί 7 μήνες, εκτός αν αποδειχθεί από τη πλευρά του εργοδότη ότι η περίοδος παραβίασης ήταν μικρότερη, ενώ σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η περίοδος παραβίασης ήταν μεγαλύτερη, το πρόστιμο πολλαπλασιάζεται επί τους πραγματικούς μήνες.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι στην παγκύπρια τηλεφωνική γραμμή 77778577 γίνονται δεκτές ανώνυμες/επώνυμες καταγγελίες/πληροφορίες σε σχέση με αδήλωτη εργασία ή παραβίαση των όρων εργοδότησης.