Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γρηγόρης Αυξεντίου.

Αναφορά στην επέτειο της ηρωικής θυσίας του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Πιερή Αυξεντίου στις 3 Μαρτίου, έκανε προ ημερησίας διατάξεως της Ολομέλειας η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Παράλληλα κάλεσε το σώμα να τηρήσει ενός λεπτού σιγή.

Όπως είπε, στις 3 Μαρτίου συμπληρώνονται εξήντα έξι χρόνια από την ηρωική του θυσία. Γνωστός για τη δράση του στην ΕΟΚΑ ως «Ζήδρος», «Ρήγας», «Αίας» ή «Άρης», ο Αυξεντίου, πρόσθεσε, διακρίθηκε στις μάχες για τη λεβεντιά, την ευστροφία και τις ηγετικές του ικανότητες.

Στο χωριό Σπήλια, συμπλήρωσε, όπου βρετανικά στρατεύματα βρέθηκαν για πρώτη φορά στα ίχνη των αγωνιστών, οι Βρετανοί υπέστησαν πανωλεθρία χάρη σε τέχνασμα του πολυμήχανου Αυξεντίου, ο οποίος παραπλάνησε δύο βρετανικές φάλαγγες, ώστε να συγκρουστούν μεταξύ τους.

Η κα. Δημητρίου είπε επίσης ότι έχοντας γίνει το φόβητρο των Βρετανών, επικηρυγμένος για £5.000, ο Αυξεντίου ξεγέλασε για άλλη μια φορά τους διώκτες του μεταμφιεσμένος σε καλόγερο. Στον μαρτυρικό Μαχαιρά, με περισσή αυταπάρνηση, πρόσθεσε, αφού κατευόδωσε στην έξοδο τους συναγωνιστές του, έδωσε μόνος τη μάχη για δέκα ολόκληρες ώρες εναντίον πάνοπλων βρετανικών στρατευμάτων, αναγκάζοντας τους κατακτητές να πυρπολήσουν άνανδρα το κρησφύγετό του.  

«Και νεκρός ενίκα, με τους Βρετανούς να μην τολμούν καν να πλησιάσουν το σημείο, ακόμα και μετά από την πυρπόλησή του. Φοβούμενοι ακόμα τη λαϊκή μήνι και έξαρση, οι Βρετανοί έθαψαν με συνοπτικές διαδικασίες το καμένο κορμί του ήρωα στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, τα γνωστά Φυλακισμένα Μνήματα» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι το ολοκαύτωμα του Μαχαιρά ενέπνευσε τους αγωνιστές και έγινε για όλους λαμπρό υπόδειγμα αυτοθυσίας, σύμβολο του αναφαίρετου δικαιώματος του κυπριακού λαού στην αυτοδιάθεση και την εθνική αποκατάσταση. «Μπροστά στην αναλγησία των ισχυρών, οι αιώνες κυοφορούν, αναλαμβάνοντας το ανεξόφλητο χρέος στα μαρμαρένια αλώνια της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», κατέληξε.