Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βφ

Εκστρατεία μέσω των ΜΚΔ με το σύνθημα #İsiasKıbrısUnutmayacak (Η Κύπρος δεν θα ξεχάσει το Isias) ξεκίνησαν οι γονείς των θυμάτων του σεισμού στο ξενοδοχείο στο Αντίγιαμαν υπό το φως της έναρξης της δικαστικής δίωξης των ιδιοκτητών – διαχειριστών και των αντικρουόμενων πληροφοριών για το απόρρητο ή μη της δικογραφίας.

Στην εκστρατεία έλαβε μέρος και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ευρισκόμενος χθες βράδυ στην Τουρκία και τις σεισμόπληκτες περιοχές ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Τουίτερ το μήνυμα «Ως κράτος θα αναζητήσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των παιδιών μας, των ψυχών μας, που χάθηκαν».

Παραθέτοντας το μήνυμα αυτό ο Ενβέρ Καράκαγια, πατέρας της Σελίν που έχασε την ζωή της στα χαλάσματα του ξενοδοχείου έγραψε: «Όταν είπα ‘Κάνε ένα Tweet, στήριξέ μας’, είπες ‘θα το κάνω’, αλλά δεν το πίστεψα. Χαλάλι σου πρόεδρε. Μπορεί να μην συναντηθούμε ποτέ στην ίδια πολιτική γραμμή, αλλά είδαμε σε όλο αυτό και κι αυτούς που καταψηφίσαμε. Ποιος είναι μαζί μας, ποιος όχι, τους γράφουμε όλους!».

Στο μεταξύ, στο Αντίγιαμαν βρέθηκε ο 11ος Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ ο οποίος πήγε και στα ερείπια του ξενοδοχείου Isias ευχόμενος συλλυπητήρια «στο λαό της τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.

Ο κ. Γκιουλ, ο οποίος αργότερα συναντήθηκε με σεισμόπληκτους είπε στην ομιλία του ότι σημειώθηκε μεγάλη καταστροφή στο Αντίγιαμαν. «Ως κράτος και ως έθνος, πρέπει να ξεπεράσουμε αυτόν τον πόνο. Η εξουσία του κράτους και του κοινού είναι πάνω από όλα. Επομένως, η ευθύνη του είναι αδιαμφισβήτητη. Θα σταθεί δίπλα στους πολίτες στις πιο μαύρες μέρες τους και θα κάνει τα πάντα».

Τον «δήμαρχο» Αμμόχωστου, Σουλεϊμάν Ουλουτσάι επισκέφθηκε ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου για να εκφράσει την στήριξή του στις οικογένειες των θυμάτων της αποστολής της ομάδας βόλεϊ.

Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ντεβρίμ Μπαρτσίν δήλωσε ότι η συγχώρεση που ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος από τον λαό του Αντίγιαμαν στην Τουρκία, αποτελεί ομολογία καθυστερημένης επέμβασης για τους Τουρκοκύπριους αθλητές που έχασαν τη ζωή τους στα συντρίμμια του Isias.

Μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της «βουλής», ο κ. Μπαρτσίν επεσήμανε τα λόγια του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, που ζήτησε συγχώρεση επειδή δεν μπόρεσε να κάνει τις επιθυμητές παρεμβάσεις στο Αντίγιαμαν όπου περισσότεροι από 6 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν και ολόκληρη η «Ομάδα των Αγγέλων» από την κατεχόμενη Κύπρο έχασε τη ζωή της κάτω από τα συντρίμμια.

«Οι συνειδήσεις μας πονάνε και οι λέξεις έχουν κολλήσει στο λαιμό μας. Είναι αυτή η περίοδος η ώρα για πολιτική; Θα ήθελα να πω ότι αυτή η περίοδος είναι ακριβώς η ώρα για πολιτική, επειδή αυτά τα δεινά υφίστανται εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής και πρέπει να προωθήσουμε τη σωστή πολιτική», είπε.

Τριάντα οικογένειες σεισμοπαθών βρίσκονται στην κατεχόμενη Μια Μηλιά

Ο «κοινοτάρχης» του κατεχόμενου χωριού Μιας Μηλιάς, Ταλίπ Οζντεμιρ δήλωσε στην Γενί Ντουζέν πως 30 οικογένειες σεισμοπαθών αποτελούμενες από περίπου 150 άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο χωριό.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ανέφερε ότι οι σεισμοπαθείς έφτασαν στο χωριό στις 7 Φεβρουαρίου κοντά σε οικογένειές τους που διαμένουν εκεί. Όπως είπε, πολλοί ήθελαν επίσης να έρθουν χωρίς τις οικογένειές τους, αλλά υπάρχει έλλειψη σπιτιών στην περιοχή και υπήρχε μόνο ένα σπίτι, το οποίο και επισκεύασαν.

«Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο χωριό μας ως εγγεγραμμένες 30 οικογένειες που αποτελούνται από 150 άτομα. Ο κόσμος είναι πολύ στενοχωρημένος και έχουν μείνει 13-14 άτομα σε ένα σπίτι. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ο κόσμος είναι ευχαριστημένος μαζί μας, αλλά αυτό που κάνουμε φαίνεται να είναι περιορισμένο ως αποτέλεσμα. Είμαστε σε συνεννόηση με τον δήμο Λευκωσίας. Επίσης βοηθούν όσο μπορούν» είπε και ανέφερε ότι προσπαθούν επίσης να βρουν δουλειά για αυτούς τους ανθρώπους.