Τηλεόραση Ραδιόφωνο
 σταδιο αλφαμεγα

Υπό τη αίρεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται το θέμα της συμφωνίας διαχείρισης του νέου σταδίου της Λεμεσού από τα τρία σωματεία (Απόλλων, ΑΕΛ και Άρης).

Το θέμα συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου, με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη να υπεραμύνεται της απόφασής του να ενημερώσει με επιστολή του τόσο την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Growth) και τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης (DG Growth) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μέλη της επιτροπής εξέφρασαν ερωτηματικά για το κατά πόσον η συμφωνία, όπως έχει καταρτιστεί, είναι βιώσιμη, με τον προεδρεύων της επιτροπής, Bουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη να σημειώνει ότι το όλο θέμα «ξεκίνησε το Μάιο του 2014 από μία προεκλογική εξαγγελία», υπονοώντας τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Παντελίδης διερωτήθηκε ποιοι υπογράφουν τη συμφωνία και τι γίνεται στην περίπτωση που αυτή αθετηθεί. «Πιστεύω ότι τα σωματεία δεν μπορούν να πληρώνουν €400.000 και σε κάποια στιγμή θα τεθεί θέμα διαγραφών», συμπλήρωσε.

«Είναι αυτονόητο ότι αν έβγαιναν με προσφορές δεν θα ήταν βιώσιμες. Ένα γήπεδο 10.700 θέσεων που στοίχισε €40 εκατ. δεν μπορούσε να το κάνει ιδιωτική ομάδα», είπε ενημερώνοντας την επιτροπή ο κ. Μιχαηλίδης.

Πέραν των επικρίσεων ότι το εκτιμώμενο κόστος του νέου σταδίου εκτοξεύτηκε από το αρχικό των €28 εκατομμυρίων στα σχεδόν €41 εκατ., ο κ. Μιχαηλίδης ήγειρε και το θέμα της συμφωνίας ανάθεσης της διαχείρισης του γηπέδου και το κατά πόσο αυτή είναι συμβατή με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Αναφέρθηκε στην μελέτη που εξασφάλισε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού από τον οίκο KPMG, ο οποίος προετοίμασε τρία σενάρια βάσει των οποίων το ενοίκιο θα έπρεπε να ήταν €850.000, το δεύτερο ενοίκιο €400.000 και στο τρίτο σενάριο μια επιλογή είτε ποσό €180.000 είτε ποσοστό επί των εσόδων.

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, εξήγησε ότι το ΔΣ του Οργανισμού επέλεξε το δεύτερο σενάριο, αφού, όπως είπε, ο ίδιος ο οίκος είχε αναφέρει ότι το πρώτο σενάριο δεν ήταν βιώσιμο, ενώ το τρίτο σενάριο δεν μπορούσε να επιλεγεί, αφού ο ΚΟΑ δεν μπορούσε να ελέγχει τα έσοδα των σωματείων.

Η κ. Παπαμιλτιάδη κατέστησε σαφές ότι υπάρχει πρόνοια στη συμφωνία χρήσης ότι τελεί υπό την αίρεση της λήψης των αναγκαίων εγκρίσεων από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις η συμφωνία δεν θα έχει καμία νομική ισχύ.

Είπε ακόμη ότι ο ΚΟΑ υιοθέτησε σχεδόν όλες τις εισηγήσεις της Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων για βελτίωση της συμφωνίας.

Η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου, αφού είπε πως η καλύτερη μέθοδος είναι αυτή της ανοικτής διαδικασίας, τόνισε ωστόσο ότι όταν στάλθηκε στο Γραφείο της η σύμβαση του ΚΟΑ για γνωμάτευση, απάντησε στον Οργανισμό για τις προϋποθέσεις και τις παραμέτρους ώστε η συμφωνία να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

«Αλλά παρά ταύτα πρέπει να πάμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για νομική ασφάλεια», είπε, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις με την ΓΔ Ανταγωνισμού βρίσκονται στο στάδιο της προ-κοινοποίησης, καθώς σε περίπτωση επίσημης κοινοποίησης η ΓΔ Ανταγωνισμού ίσως χρειαστεί δύο ή τρία χρόνια για να δώσει απάντηση.

Επεσήμανε επίσης ότι η ΓΔ Ανταγωνισμού ενημέρωσε ότι οι κυπριακές Αρχές μπορούσαν να προχωρήσουν εφόσον κρίνεται θέμα ασφάλειας (λόγω της κατάστασης του Τσιρείου Σταδίου) και αν διαφανεί ότι πρόκειται για κρατική ενίσχυση θα μπορείτε να προχωρήσετε με ενέργειες ανάκτησης.

Πάντως, η κ. Μιχαηλίδου αναφερόμενη στις επιστολές του κ. Μιχαηλίδη προς την Κομισιόν, είπε ότι «είμαι της άποψης ότι είναι πιο βοηθητικό όταν έχουμε μια επικοινωνία».

Απαντώντας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «οι πιθανότατες ενέργειες είναι να αποταθούμε στον αρμόδιο όργανο είναι η Κομισιόν», θέτοντας το ερώτημα «τι να λέγαμε στην Έφορο, αυτά που γνώριζε;»

Είπε ακόμη πως ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων έχει πολύ σημαντικές εξουσίες και θα μπορούσε να διατάξει αναστολή κρατικής ενίσχυσης και όχι απλά να εκφράσει μία γνώμη.

Απαντώντας, η κ. Μιχαηλίδου είπε πως έχει πλήρη επίγνωση των ευθυνών και των υποχρεώσεών της. «Διερωτώμαι αν είχαμε μπροστά μας ένα γήπεδο κλειστό 40 εκατ. χωρίς συμφωνία αν αυτό θα ήταν επωφελές προς το κράτος», είπε.

Η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων κατέστησε σαφές ότι δεν επαναπαύεται επειδή έχει μια προέγκριση από την ΓΔ Ανταγωνισμού. «Αν (η ΓΔ Ανταγωνισμού) μου έλεγε δεν μπορείς να προχωρήσεις, θα ζητούσα ανάκτηση και θα ζητούσα τον τερματισμό της λειτουργίας του γηπέδου. Για να τεθεί κάτι σε εφαρμογή πρέπει να υπάρχει έγκριση», είπε, προσθέτοντας ότι για τους λόγους που προανέφερε «έκρινα σωστό να έχω κάτι στο χέρι».

Εξάλλου, σε σχέση με τη συμφωνία αναφορικά με το όνομα του σταδίου, ο Λογιστής του ΚΟΑ είπε ότι η μελέτη της KPMG υπολόγισε την ονομασία και κατέληξε ότι μια «εύλογη αξία» της ονομασίας θα ήταν €328.000. Σημείωσε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τι συμφωνία κατέληξαν τα σωματεία με την υπεραγορά που έδωσε το όνομά της στο στάδιο.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου διερωτήθηκε για το μέγεθος του ζητήματος που θα προκύει σε περίπτωση που η ΓΔ Ανταγωνισμού αποφανθεί ότι τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης, ενώ ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης έθεσε ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας.

Η συνεδρία θα συνεχιστεί και θα κληθεί και ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέα Μιχαηλίδης και η ΓΔ του Οργανισμού.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης μίλησε για «ακόμη ένα επεισόδιο από τα έργα και ημέρες της απελθούσας κυβέρνησης» και επέκρινε τον ΚΟΑ ότι «έβαλε την άμαξα μπροστά από το άλογο, ανεγείροντας ένα στάδιο και στη συνέχεια έτρεξε να δει τι θα το κάνει».

«Είμαστε μπροστά σε ένα εφιαλτικό σενάριο σε σχέση με το γήπεδο της Λεμεσού, το σενάριο η Κομισιόν αύριο να αποφανθεί ότι η αποτελεί κρατική ενίσχυση η δημιουργία του σταδίου και να ζητήσει ανάκτηση του σταδίου από τα σωματεία τα οποία το χρησιμοποιούν σήμερα, με δεύτερο σενάριο να ζητήσει η Κομισιόν πολλαπλάσιο ενοίκιο για την αξιοποίηση του, κάτι από το οποίο θα σημαίνει ενδεχόμενο μη βιωσιμότητα για τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Λεμεσού», ανέφερε.