Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 μεταδίδει ότι ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις συζητήσεις που ξεκίνησαν μετά τους σεισμούς στο Καχραμανμαράς, σε σχέση με την αναβολή ή όχι της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, λέγοντας πως ελπίζει «αυτό το έθνος να κάνει ό,τι χρειάζεται στις 14 Μαΐου».

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί Ταμείο Ανασυγκρότησης Καταστροφών και δήλωσε ότι παρεμποδίστηκαν τα έργα αστικής μεταμόρφωσης. Ο Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο την αντιπολίτευση και είπε ότι το συντομότερο δυνατό θα αναπτύξουν μια νέα μέθοδο εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα ολοκληρώσουμε αυτό το έργο γρήγορα με μια διαδικασία αστικού μετασχηματισμού που δεν θα παρεμποδίζεται πλέον από τέτοιες ιδεολογικές διαστροφές, ατομικές φιλοδοξίες, θεσμικές φιλοδοξίες και πολιτικό σαμποτάζ», είπε.

«Αν και κάποιοι δεν το δέχονται, έχουμε βιώσει σεισμούς 7,7 και 7,6, που χαρακτηρίζονται ως η καταστροφή του αιώνα, και περισσότερες από 11.400 δονήσεις που ακολούθησαν και αυξήθηκαν έως και 6,6 Ρίχτερ», ανέφερε.

Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber  γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, μαζί με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επισκέφθηκαν το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στο Ελμπιστάν.

Σε δηλώσεις του, ο Ερντογάν ανέφερε ότι σε λίγους μήνες ξεκινούν την κατασκευή 309 χιλιάδων κατοικιών μαζί με τα σπίτια των χωριών σε όλη τη σεισμική ζώνη.

Είπε επίσης, πως θα φτιάξουν 62 χιλιάδες σπίτια στην Μαλάτια και ότι έχουν αρχίσει να καταβάλλουν από χθες 15 χιλιάδες Τουρκικές λίρες (ΤΛ) ως βοήθεια υποστήριξης στους σεισμοπαθείς που θέλουν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές.

«Ως κράτος και έθνος, προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη του αιώνα μπροστά στην καταστροφή του αιώνα», είπε ο Ερντογάν ο οποίος ανέφερε πως η Τουρκία περνά δύσκολες ώρες.

Ξεπέρασαν τις 45 χιλιάδες οι νεκροί

Εξάλλου, το Ankara Anatolia μεταδίδει ότι στις 45.089 ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία στις  Φεβρουαρίου. Επίσης, έφτασε το 1.971.589 ο αριθμός των ατόμων που εκκενώθηκαν από την περιοχή και εγγράφηκαν με αίτηση στις κυβερνήσεις ή τις περιφέρειες των επαρχιών στις οποίες μετέβησαν με δικά τους μέσα.  

Στο μεταξύ, η Birgün γράφει ότι εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται από τον σεισμό, ενώ εκτιμάται ότι 5.000 άνθρωποι θάφτηκαν χωρίς να γίνει αναγνώριση της ταυτότητάς τους.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσημη δήλωση για το πόσοι άνθρωποι έχουν ταφεί χωρίς ταυτότητα και πόσοι αναζητούν τους συγγενείς τους και πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται τεστ DNA για όσους αναζητούν συγγενείς τους στην περιοχή.