Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μαριλένα Ευαγγέλου

«Τίποτε δεν είναι εύκολο, αλλά όλα είναι εφικτά» τόνισε η νέα Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, η οποία, δηλώνοντας πλήρη γνώση των αδυναμιών που παρουσιάζονται στην εφαρμογή της πολιτικής πρόνοιας, σημείωσε ότι θα ηγηθεί του Υφυπουργείου με ανθρωποκεντρική προσέγγιση και ενσυναίσθηση.

Παραλαμβάνοντας το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας από την προκάτοχο της Αναστασία Ανθούση, κατά την τελετή παραλαβής – παράδοσης, την Τετάρτη, σημείωσε ότι η προκάτοχός της έθεσε τα θεμέλια επί των οποίων εδράζεται το Υφυπουργείο του οποίου θα ηγηθεί τονίζοντας την αποφασιστικότητά της να εργαστεί στις βάσεις που έχουν τεθεί και να χτίσει σε αυτές με γνώμονα την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας.

Ανέφερε ότι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο υπάρχει το όραμα για ανάπτυξη και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως έχει πλήρη γνώση των δυσκολιών, των ελλείψεων και των αδυναμιών που υπάρχουν επειδή όπως είπε πρώτα από όλα είναι και η ίδια πολίτης της Κύπρου, ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών και έχει βιώσει από τη βάση τα προβλήματα που προκύπτουν.

«Τίποτε δεν είναι εύκολο, αλλά όλα είναι εφικτά», συνέχισε σημειώνοντας ότι πέρα από κάθε πολιτική και κάθε δράση ειδικά στο Υφυπουργείο που ανέλαβε χρειάζεται ανθρωποκεντρική προσέγγιση και ενσυναίσθηση.

Η κ. Ευαγγέλου απευθύνθηκε στο προσωπικό του Υφυπουργείου Πρόνοιας λέγοντας ότι γνωρίζει, όπως και το προσωπικό του «το ευαίσθητο» της δουλειάς που καλούνται να φέρουν σε πέρας και που και η ίδια καλείται να επιτελέσει.

«Ξέρω πόσο δύσκολο, επίπονο και καμιά φορά ψυχοφθόρο, ακόμα και επικίνδυνο είναι το έργο σας», είπε δηλώνοντας ταυτόχρονα σίγουρη ότι νιώθουν υπερήφανοι για την προσφορά τους, επειδή «οι δικές σας υπηρεσίες από όποια θέση του Υφυπουργείου και αν καλείστε να τις προσφέρεται δεν είναι ένα επάγγελμα, αλλά ένα λειτούργημα, προσφορά στον συνάνθρωπο και η ανταμοιβή είναι πρωτίστως ηθική και  ψυχική».

Υπάρχουν προβλήματα, προκλήσεις όπως σε κάθε δουλειά και κάθε οργανισμό, Υπουργείο και Υφυπουργείο, είπε βεβαιώνοντας ότι «μαζί θα τα αντιμετωπίσουμε καταβάλλοντας προσπάθεια να τα επιλύσουμε».

Δήλωσε τέλος στην προκάτοχο της πως είναι σίγουρη ότι θα συναντηθούν ξανά.

Η κ. Ανθούση παραδίδοντας το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αείμνηστη Υπουργό Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία επέφερε τομές στην κοινωνική πολιτική.

Η απερχόμενη Υφυπουργός, εξέφρασε τη συγκίνηση και την υπερηφάνειά της για το έργο που έγινε στο νεοσύστατο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας τους πρώτους 20 μήνες ίδρυσής του. «Παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ζέτα Αιμιλιανίδου και με πυξίδα τη συνέχιση του τεράστιου έργου που είχε επιτελέσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, στόχος μου ήταν να θέσω τις βάσεις για ένα κράτος πιο ανθρώπινο, ένα κράτος συμπαραστάτη και συνοδοιπόρου των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», ανέφερε η κα Ανθούση.

«Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που ήμουν επικεφαλής του Υφυπουργείου, καταφέραμε να στήσουμε το Υφυπουργείο και προσπαθήσαμε, αφουγκραζόμενοι τις αυξανόμενες πολυδιάστατες ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών, να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας», συνέχισε.

Είπε επίσης πως έθεσε ως προτεραιότητα την αναδιοργάνωση του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας  και έδωσε έμφαση στην αλλαγή της κουλτούρας και στη θέσπιση διαδικασιών οι οποίες να περιορίζουν τη γραφειοκρατία και να αυξάνουν την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ανέφερε ότι υλοποιήθηκαν τα Σημεία Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας για καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση, θεσπίσθηκαν κριτήρια αξιολόγησης προτεραιότητας για ευάλωτες κατηγορίες, τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων, ενεργοποιήθηκε το θεσμό της κοινωνικής παρέμβασης «ώστε να επανενεργοποιούμε τους συμπολίτες μας και να αποφεύγουμε τους επ’ αόριστον επιδοματίες».

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της οικογένειας και του παιδιού, η κ. Ανθούση αναφέρθηκε στους στόχους που τέθηκαν για τη στήριξή τους, και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την αύξηση της πρόσβασης των παιδιών σε υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης, αλλά και της επαναδραστηριοποίησης του αδρανούς δυναμικού στην αγορά εργασίας.

Πρόσθεσε πως ολοκληρώθηκε η πλήρης ανάπτυξη του Υφυπουργείου και δρομολογήθηκαν οι επόμενες δράσεις στον τομέα παροχής στήριξης σε ανάπηρα άτομα, με νέα νομοθεσία για την αναπηρία και την εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού φροντιστή.

Δηλώνοντας υπερήφανη και συγκινημένη που έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής προστασίας και απευθυνόμενη στην νέα Υφυπουργό, η κ. Ανθούση επανέλαβε ότι οι προκλήσεις είναι τεράστιες και τα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ευαίσθητα.

Εμφανώς συγκινημένη, μετέφερε στην κ. Ευαγγέλου τη συμβουλή που η ίδια είχε λάβει από τη  Ζέτα Αιμιλιανίδου να έχει έγνοια τον κόσμο, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τον δυσπραγουντα συνάνθρωπο μας.

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Μαρίνα Ιωάννου-Χασάπη αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκε το νεοσύστατο Υφυπουργείο υπό την καθοδήγηση της κ. Ανθούση να αντιμετωπίσει για τη στήριξη των πολιτών.