Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σεισμός Κύπρος

Η Κύπρος βρίσκεται υπό τον κίνδυνο ενός μεγάλου σεισμού αναφέρει ο Ογούζ Βαντιλί, πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου γεωεπιστημόνων μηχανικών. 

Με αναφορά στις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία, ο Βαντιλί αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «το νησί μας βρίσκεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια υπό την επίδραση του ανάστροφου ρήγματος με βόρεια διεύθυνση που χαρακτηρίζεται ως Κυπριακό Τόξο, το οποίο έχει αναπτυχθεί στη ζώνη καταβύθισης εντός της θαλάσσιας περιοχής στα νότια της Κύπρου. Από τις αρχές του 20ου αιώνα έχει κάνει επανειλημμένα να αισθανθούμε ότι αποτελεί μέρος της ζωής μας με 6 σεισμούς μεγέθους 6 και άνω ».

Προσθέτει ότι «η περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός  μεγέθους 6,4 Ρίχτερ είναι επίσης γνωστή ως η περιοχή όπου τέμνονται το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, το ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας και το Κυπριακό Τόξο».

«Λόγω αυτής της διασταύρωσης των ρηγμάτων, η μεταφορά ενέργειας των σεισμών Μάρας και Αντιόχειας στο Κυπριακό Τόξο, η οποία αποτελούσε μια πιθανότητα για εμάς τους γεωεπιστήμονες την προηγούμενη περίοδο, έχει πλέον γίνει επιστημονικό δεδομένο», σημειώνει.

«Ενδεχομένως ενέργεια που θα συσσωρευόταν για δεκαετίες μεταφέρθηκε στο Κυπριακό Τόξο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», προσθέτει.

«Η πιθανότητα ενός σεισμού, που πάντα υπήρχε στο νησί μας, έχει πλέον αυξηθεί», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Βαντιλί.