Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξθ

Κοντά στους δημότες βρίσκονται οι Δήμοι της επαρχίας Πάφου σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα έθιμα της ημέρας και να προσφέρουν στους δημότες ξεχωριστές στιγμές.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας ανταμώνουν στους αγρούς και στις παραλίες  κάνοντας αρχή για τη νηστεία που θα διαρκέσει μέχρι και την Ανάσταση του Κυρίου. Στην Πάφο σε όλο το παραλιακό μέτωπο άρχισαν να συγκεντρώνονται  οι παρέες  αφού οι καιρικές συνθήκες είναι  ευνοϊκές. Το τραπέζι στην εξοχή περιλαμβάνει σήμερα όλα τα νηστίσιμα. Πατάτες, παντζάρια διάφορα λαχανικά φρούτα, ενώ οι φουκούδες έχουν και σήμερα την τιμητική τους.

Παραδοσιακά στην Πάφο η περιοχή του Φάρου θεωρείται ως η πιο δημοφιλής για την Καθαρά Δευτέρα. Ο εορτασμός της παράδοσης στον Δήμο Πάφου θα γίνει το μεσημέρι  στην περιοχή του Φάρου της Κάτω Πάφου, με το πέταγμα του χαρταετού που αποτελεί τη χαρά των παιδιών. Ο  ουρανός  τόσο στην περιοχή του Φάρου όσο και σε όλο το παραλιακό μέτωπο άρχισε να γεμίζει με πολύχρωμα «χαμόγελα» κάποιοι από αυτούς φτιαγμένοι στο χέρι όπως τα παλιά και κάποιοι έτοιμοι που εύκολα βρίσκει κανείς σήμερα στα καταστήματα και τα περίπτερα.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ευχήθηκε όλος ο κόσμος να περάσει όμορφα και σημείωσε πως η παραλιακή περιοχή της Πάφου σε λίγους μήνες θα είναι αγνώριστη από τα έργα τα οποία  βρίσκονται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα ανέφερε πως προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς δύο έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου στον χερσαίο χώρο του λιμανιού της Κάτω Πάφου και στο δυτικό μέτωπο από το Κάστρο μέχρι τα όρια του δήμου Πάφου με την κοινότητα Χλώρακας.

Ο  Δημαρχεύων Γεροσκήπου Κυριάκος Χατζηβασίλης ανέφερε πως σήμερα Καθαρά Δευτέρα το κοινό θα μπορεί να επιλέξει τη Δημοτική Παραλία Γεροσκήπου για να «κόψει τη μούττη της σαρακοστής». Όπως είπε στο χώρο της παραλίας θα υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, ενώ επίσης θα προσφέρονται δωρεάν λουκουμάδες στο κοινό.

Για να υποδεχτεί το κοινό, συνέχισε ο κ. Χατζηβασίλης ο Δήμος προχώρησε από τις  προηγούμενες ημέρες σε σειρά διευκολύνσεων σε επίπεδο  προετοιμασίας της παραλίας  με καθαριότητες, κλαδέματα, τοποθέτηση καλάθων, τραπεζιών και καρεκλών στη παραλία της Γεροσκήπου. 

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα  Καθαρά Δευτέρα με παραδοσιακά παιχνίδια και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις 2 το μεσημέρι στη Δημοτική Πλαζ, δίπλα από το γραφικό λιμανάκι του Λατσιού ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς  Γιώτης Παπαχριστοφή.

Ο κ. Παπαχριστοφή κάλεσε τον κόσμο να δώσει μαζικά το «παρών» του και να περάσει ένα όμορφο και ξεχωριστό διήμερο γεμάτο χαρά, ξεγνοιασιά και διασκέδαση στην όμορφη και φιλόξενη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς.

Την "μούττη της Σαρακοστή  θα κόψουν  σήμερα και στην Πέγεια με εκδηλώσεις που οργανώνει η δημοτική αρχή, αλλά και σε όλες σχεδόν τις κοινοτικές αρχές της επαρχίας Πάφου. Ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο Καλή Σαρακοστή σημειώνοντας πως ο Δήμος του πάντα είναι κοντά στον δημότη και στις παραδόσεις του τόπου μας.

Τα εδέσματα της Σαρακοστής

Τα τραπέζια των εορτών συμβολίζουν πάντα το σμίξιμο των ανθρώπων είπε η  Άννα Τσέλεπου από την Πάφο μελετητής  της παράδοσης που κουβαλάει μνήμες από το κατεϊφι της σήκωσης, τη μούγκρα και από την Κυριακή της Τυρινής. 

Στην καρδιά και στο μυαλό μας τριγυρίζουν σπιτικές γεύσεις και μυρωδιές γεμάτες αναμνήσεις, είπε και αναφέρεθηκε στο σπιτικό κατεϊφι "must" στο τραπέζι, καβουρδισμένο  με βούτυρο, κανέλα και αμύγδαλα, αποκαλώντας το «το κατεϊφι της μνήμης μας».

Αναφέρθηκε και στην κυπριακή μούγκρα, τουρσί με κουνουπίδι καλυμένο με ένα χυλό από διαλυμένο προζύμι, η οποία είναι, όπως είπε, απαραίτητη στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας.

Οι μνήμες στρέφονται και την Κυριακή της Τυρινής, τότε, όπως είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Τσέλεπου, που η μάνα της τα δύσκολα χρόνια που περάσε φρόντιζε να έχουν και γλυκό στο σπίτι αυτή την βραδιά.  «Η φτώχια θέλει καλοπέραση μονολογούσε πολύ συχνά. Λόγια μεγαλείο από το στόμα της», ανέφερε η κ. Τσέλεπου. Θυμάμαι, είπε, που φτιάχναμε αυτό το έδεσμα:"Τριν με το γάλαν" ή "Γαλότριν", ένα χειροποίητο ζυμαρικό βρασμένο με γάλα συνήθως ζαραχούχο, γνωστό ως το γλυκό των φτωχών οικογενειών.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η μνήμη κρατάει ζωντανούς τους δικούς μας ανθρώπους. Ανασκαλείστε την και φέρτε τους ανθρώπους σας κοντά σας».

Δημότες της Πάφου ανέφεραν πως σήμερα τρώμε μόνο νηστίσιμα τα σαρακοστιανά, όπως κάποια χόρτα, κάποια είδη με ψαρικά, χταπόδια, καλαμάρια, μαλάκια, λέγοντας πως μαζί με τη νηστεία στο φαγητό, λογικά ξεκινά και η κάθαρση του πνεύματος που αυτό ίσως είναι και το κυριότερο νόημα της νηστείας για το Πάσχα.