Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πλημμύρες Βραζιλία

Τουλάχιστον 54 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που έπληξαν τη νοτιοανατολική Βραζιλία πριν από έξι ημέρες, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των θυμάτων.

Την ίδια ώρα, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, Φραγκίσκος, δήλωσε πως προσεύχεται για τα θύματα.

«Σας στέλνω τις προσευχές μου, ο Θεός να σας ευλογεί», ανέφερε ο ποντίφικας μιλώντας ισπανικά σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από το Vatican News, επίσημο ειδησεογραφικό οργανισμό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Πάνω από 680 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε 24 ώρες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη Σαν Σεμπαστσιάου, παραθαλάσσιο θέρετρο 200 χιλιόμετρα από την Σαν Πάουλου, με άλλα λόγια ποσότητα διπλάσια από τον μηνιαίο μέσο όρο βροχόπτωσης.

«Μέχρι στιγμής έχουμε επιβεβαιώσει 54 θανάτους», ανέφεραν οι υπηρεσίες του κυβερνήτη της πολιτείας Σαν Πάουλου, διευκρινίζοντας πως έχουν αναγνωριστεί έως τώρα «16 γυναίκες, 15 άνδρες και 15 παιδιά».

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης (23/02) έκανε λόγο για 50 νεκρούς.

Οι βραζιλιάνικες αρχές υπολογίζουν πως περίπου 30 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται και οι έρευνες συνεχίζονται ασταμάτητα στις συνοικίες που χτυπήθηκαν πιο σκληρά.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν.

Ειδικοί αποδίδουν την καταστροφή, την πολλοστή αυτής της φύσης που ζει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης.

Σήμερα 9,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στον κίνδυνο κατολισθήσεων ή πλημμυρών, μεγάλο μέρος τους σε φαβέλες, τις παραγκουπόλεις, οι οποίες στερούνται βασικές υποδομές, όπως η αποχέτευση, υπολόγιζε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Επιτήρησης και Προειδοποίησης για Φυσικές Καταστροφές της χώρας (Centro Nacional de Monitoramento e Alertas de Desastres Naturais, CEMADEN).

Πηγή: Cnn.gr