Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θκυ

Με πανό και συνθήματα Ουκρανοί αλλά και Ρώσοι που αντιτίθενται στον πόλεμο, διαμαρτυρήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε Λευκωσία και Λεμεσό, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στις 18:00 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στη Λευκωσία, έξω από την Πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο και ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Ελευθερίας, ενώ στη Λεμεσό η διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 18:30, έξω από το Ρωσικό Προξενείο και συνεχίστηκε με πορεία προς το μόλο Λεμεσού.

Οι διαμαρτυρόμενοι κρατώντας πανό και σημαίες της Ουκρανίας αλλά και παραλλαγμένη σημαία της Ρωσίας, χωρίς το κόκκινο χρώμα, φώναξαν συνθήματα για τερματισμό του πολέμου και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Παράλληλα με την διαμαρτυρία στη Λεμεσό, η ουκρανική κοινότητα της πόλης οργάνωσε μια διαφορετική εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο, σε κέντρο τεχνών, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, προβολή ταινίας, έκθεση φωτογραφίας και έκθεση ζωγραφικής.

Συγκεκριμένα, έγινε ανάγνωση σημειώσεων από το «Ημερολόγιο πολέμου» του μέλους της Ουκρανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και τώρα στρατιώτη στον πόλεμο Anton Filatov, προβολή του ντοκιμαντέρ «Follow me», που αφορά στη διάσωση αμάχων με τη βοήθεια drones και διαδικτυακή συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Lubomir Levitsky. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε φιλανθρωπική δημοπρασία έργων τέχνης της Iryna Manukovska και φωτογραφιών του πολέμου από τον Arsen Fedosenko.

Εξάλλου, εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στην Ουκρανία, με τίτλο «Light will win over darkness – Το φως θα νικήσει το σκοτάδι», διοργάνωσε στις 19:30 η Ουκρανο-Κυπριακή κοινότητα φιλίας στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία.

 

kuy
kuyg
jyg
jhg
mg
mhg
mhgv