Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σεισμός Συρία

Στις περιοχές της Συρίας που έπληξαν οι μεγάλοι σεισμοί που είχαν επίκεντρο της τουρκικές επαρχίες, υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες, στις ανάγκες των οποίων επιχειρούν να ανταποκριθούν τα νοσοκομεία της περιοχής. Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα σπεύδει να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους κατοίκους της Συρίας. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ενημερωτική ιστοσελίδα "The Syrian Observer", σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον σεισμό και λίγες ημέρες αφότου σταμάτησε η αναζήτηση επιζώντων κάτω από τα ερείπια, γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό σε νοσοκομεία στο Ιντλίμπ, το Χαλέπι και τις γύρω περιοχές συνεχίζουν να υποδέχονται χιλιάδες τραυματίες. 

Μεταδίδει επίσης ότι αντιπροσωπεία του ΟΗΕ επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε τη βορειοδυτική Συρία, ακολουθώντας τη ροή βοήθειας προς την περιοχή. Η βοήθεια του ΟΗΕ συνεχίζει να φτάνει στη βορειοδυτική Συρία, που πλήττεται από τον σεισμό και ελέγχεται από την αντιπολίτευση, μέσω τριών συνοριακών διαβάσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας. 

Ο Stéphane Dujarric, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, δήλωσε την Τετάρτη ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, «282 φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών» φορτωμένα με βοήθεια για τους σεισμόπληκτους έχουν εισέλθει στην περιοχή μέσω των τριών συνοριακών διαβάσεων.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συμμετέχουν στην παροχή βοήθειας. Εκπρόσωποί τους έχουν επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις στο Ιντλίμπ, η ανθρωπιστική αντιπροσωπεία του ΟΗΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και διένειμε ιατρικό υλικό σε τρία νοσοκομεία εκεί.

Μιλώντας για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις υγείας σε ολόκληρη τη Συρία, ο Dujarric σημείωσε ότι «έχει πληγεί ιδιαίτερα από τους σεισμούς, με 47 εγκαταστάσεις υγείας να έχουν αναφερθεί ως κατεστραμμένες μόνο στη βορειοδυτική Συρία- δώδεκα εγκαταστάσεις υγείας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και 18 λειτουργούν μόνο εν μέρει».

Εν τω μεταξύ, 47 φορτηγά φορτωμένα με βοήθεια του ΟΗΕ των 47 εισήλθαν την Πέμπτη από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία την Πέμπτη.

Με τη σειρά της, η ομάδα των «Συντονιστών της Συριακής Αντιμετώπισης» επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της σήμερα, Πέμπτη, ότι οι βορειοδυτικές περιοχές της Συρίας χρειάζονται 20.000 σκηνές για να φιλοξενήσουν το σημερινό κύμα εκτοπισμού λόγω του σεισμού.

Στη Δαμασκό, σύμφωνα με το πρακτορείο "SANA", ο Οργανισμός της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου (SARC) υπέγραψε την Πέμπτη συμφωνία συνεργασίας με τον Ιταλικό Οργανισμό για την Ανάπτυξη της Συνεργασίας (AICS), παρουσία του επικεφαλής του Οργανισμού SARC και Chargé d'Affairs της Ιταλικής Πρεσβείας στη Συρία Massimiliano Dantono.