Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λουκασενκο

Εάν δεν εισακουστεί το μήνυμα της Κίνας σχετικά με την Ουκρανία, τότε θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, επιβεβαιώνοντας ότι επίκειται η ανακοίνωση της κινεζικής πρότασης ειρήνης για την Ουκρανία από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίν.

«Γνωρίζω ότι σήμερα-αύριο ο Σι Τζινπίν θα εμφανιστεί με δήλωση ή ομιλία σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ζητώ να δοθεί προσοχή, γιατί είναι ένα ασυνήθιστο για την κινεζική πολιτική βήμα. Οι Κινέζοι πάντοτε είναι πιο συνετοί, προσεκτικοί. Εκεί, που δεν χρειάζεται, δεν ανακατεύονται», είπε ο Λευκορώσος Πρόεδρος σε κινεζικά ΜΜΕ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta.

Εάν η Κίνα αντιληφθεί ότι δεν θα υπάρξει το επιθυμητό, επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, τότε «δεν πρόκειται να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Λευκορώσος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι «εάν αυτό το μήνυμα, που θα ακουστεί από τα χείλη του ηγέτη της Κίνας, δεν εισακουστεί από εκείνους, στους οποίους θα απευθύνεται, αυτό επίσης θα έχει σοβαρές συνέπειες».

«Σε εκείνους, στους οποίους θα απευθύνονται τα λόγια του Σι Τζινπίν, να τα λάβουν σοβαρά υπόψη και να κάνουν ορισμένα βήματα», είπε σε συμβουλευτικό τόνο ο Α. Λουκασένκο, εκτιμώντας ότι «θα πρόκειται για σοβαρή φωνή στο όνομα της ειρήνης στην περιοχή αυτή».

Ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας και προσωπικά του Προέδρου της Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε ότι η κινεζική πρόταση «δεν θα συντείνει στην αντιπαράθεση, σε αντίθεση με την πρόσφατη ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο», γράφει το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, αναμεταδίδοντας τις δηλώσεις Λουκασένκο, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ομιλία του Κινέζου ηγέτη «θα αποτελεί κορύφωση όλης της φιλειρηνικής πολιτικής της Κίνας, διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει», γι’ αυτό «για άλλη μια φορά συμβουλεύω να ακουστούν όσα πει ο Σι Τζινπίν σχετικά με αυτή τη σύγκρουση κατά τον πλέον προσεκτικό τρόπο, διότι αυτή η δήλωση της Κίνας είναι ένα νέο βήμα, ένα πρωτοφανές βήμα, το οποίο θα έχει σοβαρές συνέπειες».

«Ούτε ένα πρόβλημα στον κόσμο δεν μπορεί σήμερα να επιλυθεί χωρίς τη συμμετοχή της ΛΔ της Κίνας, καθώς η Κίνα κατέστη πλανητική χώρα με τη δική της πλανητική πολιτική», κατέληξε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας.