Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ομοφοβική επίθεση ΤΕΠΑΚ

Άφωνη η κοινή γνώμη παρακολουθεί από χθες το βράδυ (22/02), πολλαπλή επανάληψη, τις εικόνες ντροπής που μέσα σε λίγη ώρα έκαναν το γύρο του διαδικτύου, δείχνοντας καρέ-καρέ την επίθεση οκτώ κουκουλοφόρων με τα μαύρα σε αίθουσα του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό.

Την στιγμή της επίθεσης στην αίθουσα βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση των φοιτητών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και της κοινότητας Accept.

Ανακριτική ομάδα συστάθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, και ανέλαβε τη διεύρυνση των όσων διαδραματίστηκαν χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, «η αστυνομία δεν  βρισκόταν στον χώρο εκεί παρά μόνο όταν κλήθηκαν για το συγκεκριμένο επεισόδιο. Η αστυνομία ανταποκρίθηκε άμεσα. Σε λίγα λεπτά βρισκόταν στο σημείο αλλά δυστυχώς τα πρόσωπα αυτά τα οποία είχαν εμπλακεί είχαν εγκαταλείψει το σημείο. Έχει ήδη συσταθεί ανακριτική ομάδα από το πρωί ακριβώς για να διερευνήσει αυτό το περιστατικό. Η ίδια η ηγεσία της αστυνομίας έχει δώσει κατάλληλες οδηγίες ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες».

Τρομοκρατική ενέργεια

Από το μένος των κουκουλοφόρων, ένας φοιτητής 22 χρόνων, δέχθηκε γροθιά στο πρόσωπο, και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρη, «η ενέργεια αυτή κατά την γνώμη  μας είναι μια τρομοκρατική ενέργεια. Τρομοκρατική με  την έννοια ότι στόχο είχε  να διαδώσει και να φέρει τον τρόμο μπροστά στους φοιτητές και τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας. Αν αφορά η ενέργεια αυτή και θέλω να πιστεύω ότι δεν αφορά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουμε και τις δικές μας διαδικασίες τις οποίες θα ενεργοποιήσουμε».

Όπως προκύπτει από μαρτυρίες των διοργανωτών, φαίνεται πως οι κουκουλοφόροι είχαν δείξει τις προθέσεις τους πριν να μπουν στην αίθουσα.

Με τον εκπρόσωπο της Φοιτητικής Ένωσης ΤΕΠΑΚ, Εφραίμ Λίλη να σημειώνει πως: «Ήμουν και εγώ παρών στην εκδήλωση. Μας έπιασαν εξ απροόπτου δεν περιμέναμε το 2023 να γίνονταν αυτά τα περιστατικά. Προηγήθηκαν και άλλα γεγονότα πριν το βίντεο. Εν μέσω της εκδήλωσης μπήκαν στο χώρο ξεκίνησαν να βρίζουν τους παρευρισκόμενους με ομοφοβικά επίθετα τρομοκρατώντας. Ολοκληρώσαμε την εκδήλωση για να μην τους δώσουμε την ικανοποίηση ότι πέτυχαν αυτό που ήθελαν να κάνουν».

Η ομοφοβική τρομοκρατική επίθεση προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της κοινωνίας, ενώ η αρμόδια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Επίτροπος καλεί την Αστυνομία να ενεργοποιήσει, επιτέλους, το σχετικό νομικό πλαίσιο, γιατί η ρητορική μίσους μετατρέπεται πλέον σε έγκλημα.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, «πλέον έχουμε υποβάλει μια τοποθέτηση στον αρχηγό της αστυνομίας η οποία δόθηκε και στην δημοσιότητα . Αναφέρουμε όλα αυτά. Τις πρόνοιες του σχετικού νόμου. Το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στην κυπριακή δημοκρατία και θα πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθεί γιατί δυστυχώς φτάνουμε από τα ρατσιστικά σχόλια και την ρητορική μίσους φτάνουμε σήμερα στα εγκλήματα μίσους».

Ο Γραμματέας της Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, Στέφανος Ευαγγελίδης δήλωσε ότι «δυστυχώς είναι απαράδεκτες αυτές οι συμπεριφορές και αυτό που περνά η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι απλά ένα παράδειγμα για τέτοιου είδους συμπεριφορές  σε οπουδήποτε άτομο θεωρείται διαφορετικό από την κοινωνία μας. Και είναι σημαντικό να ο καθένας μας να το κατανοήσει αυτό το πράγμα».

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κόμματα και οργανωμένα σύνολα, καταδίκασαν με ανακοινώσεις και αναρτήσεις, την ομοφοβική τρομοκρατική επίθεση.