Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Αποδεκτή έγινε από τις δύο πλευρές μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας σε ξενοδοχείο στην Πάφο σε σχέση με την καταβολή της ΑΤΑ αλλά εκκρεμεί το ζήτημα του 13ου μισθού για το οποίο καθορίστηκε νέα συνάντηση στην Λευκωσία στο Τμήμα Μεσολάβησης στις 10:00 το πρωί της 14ης Μαρτίου, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ εκπρόσωποι της ΠΕΟ και της ΣΕΚ.

Το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του αρμόδιου Υπουργείου ενεργοποιήθηκε μετά τις κινητοποιήσεις εργαζομένων σε ξενοδοχεία της Πάφου για καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων και μη απόδοση της ΑΤΑ και σήμερα Πέμπτη στις 10:00 το πρωί παρέστησαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Επαρχιακό Γραφείο. 

Στην επιστολή που είχε αποστείλει το Υπουργείο καλεί σε ανάκληση οποιονδήποτε απεργιακών ή άλλων μέτρων, ώστε να τηρηθούν οι διαδικασίες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. 

Σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ στο περιθώριο της συνάντησης, ο Επαρχιακός Γραμματέας του Κλάδου Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Νίκος Σαββίδης  και ο Κούλης Ιγνατίου, Γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχειακών της ΣΕΚ ανέφεραν πως έγινε μεσολαβητική πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή από τις δύο πλευρές, να δοθεί ΑΤΑ σε όλο το προσωπικό με ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2023 και να δοθούν αυξήσεις 1,5% ή 2,5% ανάλογα πάλι σε όλο το προσωπικό με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023, αναδρομικά.

Σύμφωνα με τους  κ. Σαββίδη και κ. Ιγνατίου  οι αυξήσεις του 1,5% - 2,5%  εξαρτάται από το γεγονός ότι κάποιοι υπάλληλοι πήραν αύξηση το 2020 ή το 2021,  50 ευρώ ή 100 ευρώ με βάση τη συμφωνία  και κατά συνέπεια αυτοί πρέπει να λάβουν 1,5% αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του 2023 αναδρομικά. Όσοι δεν πήραν αύξηση το 2020 – 2021 αυτοί οι υπάλληλοι θα πάρουν 2,5% αύξηση. 

Πρόσθεσαν  επίσης πως παραμένει ο 13ος σε εκκρεμότητα όπου καθορίστηκε νέα συνάντηση στην Λευκωσία στο Τμήμα Μεσολάβησης στις 10:00 το πρωί της 14ης Μαρτίου.

Οι συντεχνιακοί είπαν πως  κατόπιν τούτου θα μεταβούν σε λίγο στο ξενοδοχείο στην Πάφο οι υπάλληλοι του οποίου κατήλθαν σε αυθόρμητη στάση εργασίας προκειμένου να  ενημερώσουν τους υπάλληλους στην καταρχήν συμφωνία αλλά και την καθορισμένη συνάντηση της 14ης Μαρτίου με σκοπό να το εγκρίνουν πλειοψηφικά για να προχωρήσει να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα πάντως με εκπροσώπους των συντεχνιών οι μισοί ξενοδόχοι της Πάφου δεν εφαρμόζουν την συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Οκτώβριο για την παραχώρηση αυξήσεων στους εργαζόμενους.

Επίσης από την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε να καταβάλουν το ένα δεύτερο της ΑΤΑ στους εργαζομένους.