Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυρώσεις Ευρώπη Ρωσία

Η Ομάδα των επτά Υπουργών Οικονομικών θα συζητήσουν την Πέμπτη πιθανές νέες κυρώσεις ενάντια στη Μόσχα και περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία, μία μέρα πριν την πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή.

Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, μέχρι τώρα έχουν μειώσει στο μισό τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, είπε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, πριν την έναρξη των συνομιλιών στο Μπενγκαλούρου της Ινδίας.

Έχουν «εντελώς αποδιοργανωμένες αλυσίδες αξίας στη Ρωσία, ιδίως σε βιομηχανίες τόσο στρατηγικές όπως η αεροναυπηγική και η αυτοκινητοβιομηχανία», είπε ο Λε Μερ στους δημοσιογράφους.

Είπε, επίσης, ότι στη συνάντηση, που συμμετέχει και η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλλεν, θα συζητήσει επίσης και νέο πακέτο βοήθειας από το ΔΝΤ ύψους $16 δισ. σε ορίζοντα τετραετίας.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε την προηγούμενη βδομάδα ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της στην G7 σχεδίαζαν να ανακοινώσουν "ένα νέο μεγάλο πακέτο κυρώσεων" γύρω στις 24 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για να περιορίσουν τις παραβιάσεις των υφιστάμενων κυρώσεων.

"Βλέπουμε τους Ρώσους να γίνονται αρκετά έξυπνοι, από την εισαγωγή φορητών υπολογιστών και ψυγείων μέσω τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων μερικές φορές των δικών μας χωρών, από τα οποία στη συνέχεια παίρνουν τσιπ και άλλα πράγματα που μπαίνουν στην πολεμική τους μηχανή", είπε η Βικτόρια Νούλαντ, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Πολιτικών Υποθέσεων.

Ωστόσο δεν ήταν ξεκάθαρο σε τι νέα μέτρα θα συμφωνήσουν οι Υπουργοί στην Ινδία.

Γερμανοί αξιωματούχοι μείωσαν τις προσδοκίες σχετικά με αποφάσεις για κυρώσεις στη συνάντηση, η οποία προηγείται συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών των G20 την Παρασκευή και το Σάββατο στο Μπενγκαλούρου για να συζητηθούν οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου και πιθανές ελαφρύνσεις χρέους στα φτωχότερα κράτη.

Περίπου το 15% των χωρών χαμηλού εισοδήματος είναι υπερχρεωμένες, ανέφερε το ΔΝΤ. Ένα ρεκόρ 349 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 79 χώρες αντιμετωπίζουν «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια».

Οποιαδήποτε συζήτηση για την Ουκρανία είναι άβολη για τη διοργανώτρια Ινδία, η οποία δεν έχει καταδικάσει την εισβολή. Η Ινδία θέλει να αποφύγει τη λέξη «πόλεμος» σε οποιαδήποτε τελική δήλωση, ανέφερε το Bloomberg News.

Δεν ήταν σαφές ποιο επίπεδο εμπλοκής θα είχε η Ρωσία στην ευρύτερη συνάντηση της G20. Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κανένας υψηλόβαθμος Ρώσος εκπρόσωπος δεν θα είναι παρών.

Μια συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Νέο Δελχί στις 1-2 Μαρτίου θα μπορούσε να είναι τεταμένη, με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να αναμένεται να παραστεί μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.