Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΚΥΤ

Νέος Μητροπολίτης Πάφου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Τυχικός Βρυώνης κατόπιν μαραθώνιας συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, η οποία συνήλθε την Πέμπτη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. 

Ο νέος Μητροπολίτης Πάφου εξασφάλισε μετά από μυστική ψηφοφορία των μελών της Ιεράς Συνόδου 15 ψήφους έναντι 1 του Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ιωάννου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, η Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη του Μητροπολίτη Πάφου, οι οποίες είχαν διεξαχθεί στις 19 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, η Σύνοδος κατήρτισε το τριπρόσωπο για την εκλογή του Μητροπολίτη, το οποίο αποτελείτο από τον Επίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο, τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ιωάννου και τον Αρχιμανδρίτη Τυχικό Βρυώνη.

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου πρόσθεσε ότι το μήνυμα της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Πάφου θα γίνει το Σάββατο 11 Μαρτίου, στις 11:00, πριν από τον εσπερινό, στον παλιό Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στη Λευκωσία.

Η χειροτονία του νεοεκλεγέντος σε Επίσκοπο θα γίνει στις 12 Μαρτίου (Β' Κυριακή των Νηστειών), στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, ανέφερε ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος, προσθέτοντας ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας (ώρα 16:00), θα γίνει η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, στην Πάφο.

Άλλες αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την κατ' εξαίρεσιν, μόνο για το παρόν έτος, τέλεση του μυστηρίου του γάμου κατά την περίοδο των Νηστειών των Χριστουγέννων, μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2023.

Επιπρόσθετα, ενημερώθηκε από τους επικεφαλής αρχιερείς που συμμετέχουν στους Διορθόδοξους, Διαχριστιανικούς και Διαθρησκειακούς διαλόγους σχετικά με τη συμμετοχή τους στους προαναφερθέντες διαλόγους. Έγινε συζήτηση και λήφθηκαν σχετικές αποφάσεις.

Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει τη συμπάθειά της προς τους πληγέντες από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, προσθέτοντας ότι η βοήθεια που έχει συλλεγεί από τον έρανο στις εκκλησίες θα αποσταλεί προσεχώς στους πληγέντες.

 

ΚΥΤ
ΘΤΡ
Ξ