Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΤΕΠΑΚ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ

Γενική είναι η καταδίκη της ομοφοβικής επίθεσης κουκουλοφόρων σε εκδήλωση του ΤΕΠΑΚ κατά την οποία τραυματίστηκε ένας φοιτητής, ενώ η αστυνομία βρίσκεται σε αναζήτηση των δραστών. Ο εκλελεγμένος πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καταδίκασε άμεσα την επίθεση δηλώνοντας ότι αναμένει την διερεύνηση της υπόθεσης από την αστυνομία. Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης και ο Δήμος Λεμεσού, η Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου και άλλοι οργανισμοί. Η αστυνομία διερευνά υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, οχλαγωγίας και επίθεση με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης.

Πώς έγιναν τα γεγονότα και τι διερυνά η αστυνομία

Γύρω στις 8.30 χθες βράδυ, δέκα πρόσωπα περίπου, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κουκούλες και μάσκες, εισήλθαν σε χώρο εκδηλώσεων πανεπιστημίου στη Λεμεσό, όπου διεξαγόταν από φοιτητική ένωση, εκδήλωση σχετική με θέματα που αφορούν στον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, τα ύποπτα πρόσωπα φώναζαν ομοφοβικά συνθήματα, ενώ ένα από τα ύποπτα πρόσωπα, με πυροσβεστήρα που βρισκόταν στον χώρο, περιέλουσε τα παρευρισκόμενα στην εκδήλωση πρόσωπα.

Επίσης σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, ένα από τα ύποπτα πρόσωπα, επιτέθηκε εναντίον ενός φοιτητή που βρισκόταν στην εκδήλωση, ηλικίας 21 ετών, χτυπώντας το με γροθιά στο πρόσωπο. Ο 21χρονος φοιτητής μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει τραύματα και εκδορές στο σώμα του, έτυχε των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια έλαβε εξιτήριο.

Η Αστυνομία διερευνά υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, οχλαγωγίας, επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, και αδικήματα σχετικά με τον περί της καταπολέμησης ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας Νόμο.

Άμεση καταδίκη από τον Νίκο Χριστοδουλίδη 

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καταδίκασε απερίφραστα τη χθεσινή επίθεση στη διάρκεια εκδήλωσης της οργάνωσης Accept - ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου στο ΤΕΠΑΚ.

«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας και της αξιοπρέπειας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτα σε δημοκρατικό κράτος», ανέφερε σε ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου.

«Πράξεις βίας, όπως αυτές που έλαβαν χώρα στο ΤΕΠΑΚ», αναφέρεται, «δεν είναι αποδεκτές και είναι καταδικαστέες. Η Αστυνομία έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση του περιστατικού και αναμένουμε πολύ σύντομα να υπάρξει αποτέλεσμα».

Σημειώνει τέλος πως επικεντρωνόμαστε αποφασιστικά στην προσπάθεια για άρση όλων των διακρίσεων που περιορίζουν δικαιώματα πολιτών ή προκαλούν ανισότητες και στηρίζουμε το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή, ως δημοκρατική κατάκτηση.

ΤΕΠΑΚ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ

Πρύτανης ΤΕΠΑΚ: «Δεν θα το αφήσουμε έτσι»

Το χθεσινοβραδινό επεισόδιο στο ΤΕΠΑΚ, σε εκδήλωση της ΦΕΤΕΠΑΚ και της Accept – ΛΟΑΤΙ, αποτελεί μια τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων σε ένα Πανεπιστήμιο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης.

Κληθείς να σχολιάσει την εισβολή κουκουλοφόρων στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ΦΕΤΕΠΑΚ και Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου για ενημέρωση φοιτητών/τριών για τις δράσεις της οργάνωσης, ο Πρύτανης ανέφερε ότι αυτή η ενέργεια πρέπει να μπει στη σωστή της διάσταση.

Είναι, σημείωσε, «μια τρομοκρατική ενέργεια εις βάρος της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων σε ένα Πανεπιστήμιο, που είναι η ουσία και ο πυρήνας των δράσεων που πρέπει να έχει ένα Πανεπιστήμιο» και διαμήνυσε πως «δεν θα το αφήσουμε έτσι και ήδη μέλη της φοιτητικής κοινότητας προχώρησαν με καταθέσεις στην Αστυνομία».

Ερωτηθείς σχετικά ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκονται μέλη της φοιτητικής κοινότητας και εξέφρασε την πεποίθηση πως «μέσα από τις δράσεις που έχουμε κάνει διαχρονικά, είμαστε μια κοινότητα η οποία είναι ανεκτή στην διαφορετικότητα και στη διαφορετική άποψη».

Ωστόσο υπέδειξε ότι εάν υπάρξουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ήταν εμπλεκόμενοι, «να είστε σίγουροι ότι θα το χειριστούμε με αποφασιστικότητα και σίγουρα θα τιμωρηθούν».

Ο Πρύτανης Ζαφείρης χαιρέτησε τις ενέργειες της Φοιτητικής Ένωσης να διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις και εξέφρασε τη στήριξη των Πρυτανικών Αρχών, ενώ τόνισε ότι «δεν θα ανεχθούμε να ασκηθεί οποιαδήποτε κριτική γιατί η ΦΕΤΕΠΑΚ διοργάνωσε μια τέτοια εκδήλωση». «Αντιθέτως, μια τέτοια κριτική θα είναι συνεισφορά στην τρομοκρατία», υπέδειξε.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν, δήλωσε ότι πέραν του πυροσβεστήρα που χρησιμοποίησαν οι δράστες και κάποια αντισηπτικά που ρίφθηκαν, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ζημιές, ωστόσο ο ίδιος θα το διαπιστώσει σε επί τόπου επίσκεψη του κατά τη διάρκεια της μέρας.

 

Το περιστατικό καταδικάζει και ο Δήμος Λεμεσού

Με ανακοίνωση του, ο Δήμος Λεμεσού «καταδικάζει απερίφραστα» την χθεσινοβραδινή εισβολή κουκουλοφόρων σε εκδήλωση της ΦΕΤΕΠΑΚ και της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου στο ΤΕΠΑΚ και τον τραυματισμό ενός φοιτητή.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Λεμεσού, «τέτοιες πράξεις βίας δεν είναι αποδεκτές σε ένα κράτος δημοκρατικό, όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη πρέπει να θεωρούνται δεδομένα».

Η προσπάθεια για άρση κάθε μορφής διάκρισης, που στερεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, πρέπει να είναι συνεχής και κοινή, προσθέτει. Τέλος, ο Δήμος Λεμεσού εκτιμά ότι η διερεύνηση του επεισοδίου, από την Αστυνομία, θα φέρει αποτελέσματα.

Άμεση καταδίκη και από την Πρόεδρο της Βουλής 

Την καταδίκη της για το περιστατικό βίας που έλαβε χώρα την Τετάρτη το βράδυ στο ΤΕΠΑΚ εξέφρασε με ανάρτησή της στο Twitter το πρωί της Πέμπτης η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο το περιστατικό βίας και εκφοβισμού στο ΤΕΠΑΚ», ανέφερε η κ. Δημητρίου, προσθέτοντας πως «τέτοιες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία μας» και κάλεσε την Αστυνομία Κύπρου να εντοπίσει και να οδηγήσει άμεσα τους δράστες στη δικαιοσύνη.

Επιτροπή Ισότητας ΤΕΠΑΚ: Ευθύνη όλων η αντίδραση στην ομοφοβία

Ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία σταματούν εκεί που αρχίζει η αλληλεγγύη και η ομοψυχία αναφέρει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή Ισότητας ΤΕΠΑΚ, καταδικάζοντας με αποτροπιασμό «τη χθεσινή θρασύδειλη επίθεση» που σημειώθηκε σε εκδήλωση της ΦΕΤΕΠΑΚ και της οργάνωσης Accept - LGBTI Cyprus, σε χώρους του Πανεπιστημίου.

Στην ανακοίνωση, τα μέλη της Επιτροπής Ισότητας του ΤΕΠΑΚ ενώνουν, όπως αναφέρουν, τη φωνή τους με τις αρχές του Πανεπιστημίου, ζητώντας την κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων για τη διαλεύκανση του περιστατικού και τιμωρία των δραστών.

«Ως μέλη του Πανεπιστημίου και ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, δηλώνουμε παρούσες και παρόντες στον συνεχή αγώνα για ελευθερία έκφρασης, λόγου και στηρίζουμε άτομα που καθημερινά βάλλονται από ρατσιστικές και ομοφοβικές συμπεριφορές και αντιλήψεις και βιώνουν διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, φυλής ή φύλου», προσθέτουν.

Καλούν δε όλες και όλους σε δράση για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και την προώθηση μιας κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας και πολυμορφίας.

Ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία σταματούν εκεί που αρχίζει η αλληλεγγύη και η ομοψυχία, τονίζουν τα μέλη της Επιτροπής και υποδεικνύουν ότι «είναι ευθύνη όλων μας να βγαίνουμε μπροστά και να εναντιωνόμαστε σε κάθε έκφραση, λεκτική ή σωματική, διάκρισης, ομοφοβίας και μίσους, όπου και αν τη συναντούμε».

Η Επιτροπή Ισότητας καλεί όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να πράξουν το ίδιο, με την αθρόα και δυναμική συμμετοχή τους σε επερχόμενες εκδηλώσεις.

Καταδικάζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου καταδικάζει απερίφραστα το περιστατικό ομοφοβίας και ρατσισμού που σημειώθηκε χθες στο χώρο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σημειώνοντας ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελούν διαχρονικά φάρους γνώσης, κέντρα κριτικής σκέψης και ελεύθερου λόγου.

"Γι’ αυτό ως πανεπιστημιακή κοινότητα, οφείλουμε να αντιταχθούμε σε περιστατικά που διαβάλλουν και απειλούν το έργο των πανεπιστημίων για την καλλιέργεια συνειδήσεων αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμού και συμπερίληψης", αναφέρεται σε ανακοίνωση. 

Σημειώνει ότι η επίθεση, αποτελεί παραβίαση δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων για το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία καθώς και την προσωπική τους ασφάλεια και ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να φροντίζει ώστε να τηρούνται οι αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ιδιωτικής ζωής του κάθε ατόμου.

Αναφέρεται εξάλλου πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου δείχνει μηδενική ανοχή στη χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας (σωματικής ή/και ψυχολογικής ή/και λεκτικής) ή απειλής στον ακαδημαϊκό χώρο και στην κοινωνία ευρύτερα ενώ έχει δεσμευτεί, μέσω των πολιτικών που έχει υιοθετήσει, στην προώθηση και διατήρηση ενός εργασιακού, εκπαιδευτικού και μαθησιακού περιβάλλοντος το οποίο είναι ελεύθερο από όλες τις μορφές διάκρισης, είτε άμεσης είτε έμμεσης.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε ότι "η επίθεση κατά του ΤΕΠΑΚ είναι και επίθεση κατά του Πανεπιστημίου Κύπρου" και πρόσθεσε ότι αναμένεται πως το εν λόγω περιστατικό θα τύχει αποτελεσματικής διαχείρισης από τους αρμόδιους φορείς του κράτους, ώστε να διασφαλιστεί η εξάλειψη περιστατικών ομοφοβίας και ρατσισμού.

Καταδικάζει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη "καταδικάζει απερίφραστα τις ομοφοβικές επιθέσεις" κατά της  ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως και κάθε άλλη μορφή βίας" και δηλώνει καμία ανοχή σε τέτοιες πρακτικές

Αποτρόπαιες ενέργειες, όπως αυτές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Accept – LGBTI Cyprus και της Φοιτητικής Ένωσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στους χώρους του ΤΕΠΑΚ στις 22/02/2023 πρέπει να βρίσκουν απέναντί τους ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία, προσθέτει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, διατυπώνοντας περαιτέρω τη θέση ότι ομοφοβικές ενέργειες, όπως αυτές που εκδηλώθηκαν στο ΤΕΠΑΚ, συνιστούν ευθεία επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δημοκρατία και είναι συνακόλουθες ρητορικής μίσους και ρατσισμού.

Τέλος το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου δηλώνει απερίφραστα καμία ανοχή σε τέτοιες πρακτικές, καθώς στην κοινωνία δεν χωράει καμία διάκριση σε σχέση με τη φυλή, το χρώμα, τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, το φύλο, την ταυτότητα φύλου, την εθνικότητα, την καταγωγή, την ηλικία, την αναπηρία, την οικογενειακή κατάσταση ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. 

«Αποτροπιασμός» λέει το Ίδρυμα Μελέτης της Δημοκρατίας «Ανδρέας Αρμεύτης»

Τη χθεσινή επίθεση κουκουλοφόρων στην εκδήλωση της ΦΕΤΕΠΑΚ και της οργάνωσης Accept-LGBTI Cyprus στο ΤΕΠΑΚ, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Μελέτης της Δημοκρατίας, «Ανδρέας Αρμεύτης».

Το Ίδρυμα εκφράζει αποτροπιασμό για την επίθεση, τονίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές προκαλούν τη συνείδηση κάθε ανθρώπου που πιστεύει στη Δημοκρατία και σέβεται τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τέτοιες πράξεις δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη κοινωνία και είναι καταδικαστέες, ιδιαίτερα σε μια πόλη όπως τη Λεμεσό, την οποία χαρακτηρίζει η πολυπολιτισμικότητα.

Το «Ίδρυμα Μελέτης της Δημοκρατίας, Ανδρέας Αρμεύτης», αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα συνεχίσει ακόμη πιο δυναμικά και αποφασιστικά το έργο του και την προσπάθεια προαγωγής του δημοκρατικού φρονήματος, της πολυφωνίας και της πολυμορφίας στην Κύπρο.

Σε δήλωση του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Γιάννης Αρμεύτης σημειώνει πως «το μίσος και το σκοτάδι θα μας βρίσκουν πάντοτε απέναντι. Η ψεσινή επίθεση στο ΤΕΠΑΚ, στη διάρκεια εκδήλωσης της οργάνωσης Accept - LGBTI Cyprus είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό και τη δημοκρατία μας».

Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη διερεύνησης, σε κοινωνικό επίπεδο, των αιτιών που εκτρέφουν τέτοιες συμπεριφορές, σημειώνοντας ότι «δεν αρκούν οι καταδίκες, ούτε οι επιφανειακές προσεγγίσεις».

«Πριν να είναι αργά χρειάζεται να δούμε τι θρέφει το αυγό του φιδιού. Περιμένουμε τις συλλήψεις και την παραπομπή των κουκουλοφόρων ενώπιον της Δικαιοσύνης. Τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτα. Καμία ανοχή», καταλήγει στη δήλωση του ο κ.Αρμεύτης.