Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στέλλα Κυριακίδου

Στην ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες για προστασία των πιο ευάλωτων σε προβλήματα ψυχικής υγείας, αναφέρθηκε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε παρέμβασή της σε συζήτηση στις Βρυξέλλες με νέους από όλη την Ευρώπη με αντικείμενο τα θέματα ψυχική υγείας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022.

Όπως σημείωσε, η σημερινή κατάσταση μετά την πανδημία αλλά και εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι «εξαιρετικά ανησυχητική και μη βιώσιμη».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κ. Κυριακίδου άκουσε απόψεις και ιδέες για τα θέματα ψυχικής υγείας από νέους από όλη την ΕΕ και την Ουκρανία, που περιλαμβάνουν νέες και νέους που έχουν πληγεί από καρκίνο, εργάζονται εθελοντικά για οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την έκθεση του 2022 «Η υγεία με μια ματιά», το ποσοστό των νέων που δηλώνουν πως βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης υπερδιπλασιάστηκε σε αρκετά κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σχεδόν ένας στους δύο νέους πολίτες της ΕΕ ανέφερε πως θεωρεί ανεπαρκείς τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

«Η πραγματικότητα είναι πως ζούμε σε ταραγμένους, αγχωτικούς καιρούς» σημείωσε η Επίτροπος, προσθέτοντας πως μετά την πανδημία και εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις υψηλές τιμές στην αγορά και ειδικότερα στην ενέργεια, «είναι φυσικό το ότι πολλοί πολίτες σε όλη την ΕΕ νιώθουν απομονωμένοι, μοναχικοί και νευρικοί».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ήδη πριν την πανδημία ένας στους έξι πολίτες της ΕΕ, περίπου 84 εκατομμύρια άτομα, επηρεάζονταν από προβλήματα ψυχικής υγείας, κάτι που αφορά ιδιαίτερα τους νέους, πριν η πανδημία του κορωνοϊού δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες πρόσβασης στην κατάλληλη φροντίδα.

«Πρόκειται για μια κατάσταση εξαιρετικά ανησυχητική και μη βιώσιμη» υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας πως χρειάζεται να ληφθούν «επείγουσες, φιλόδοξες και συντονισμένες ενέργειες τώρα για την προστασία της ψυχικής υγείας των πολιτών μας, ειδικά για τους πιο ευάλωτους μεταξύ μας», αναφερόμενη στους νέους αλλά και στους ηλικιωμένους.

Αναφερόμενη στη διαμόρφωση από την Κομισιόν μιας «νέας και συνολικής προσέγγισης στη ψυχική υγεία» την οποία προανήγγειλε πέρσι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Επίτροπος Κυριακίδου σημείωσε πως η στρατηγική αυτή θα δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο και θα καλύπτει τα χαρτοφυλάκια των περισσότερων από τα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Στο πλαίσιο της καλύτερης κατανόησης της κατάστασης ενόψει της διαμόρφωσης της προσέγγισης αυτής, συνέχισε, η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαδικασία διαβούλευσης με τα κράτη μέλη, ενδιαφερόμενα μέρη και πολίτες για τα κύρια ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν την προσπάθεια εξήγησε, αναφέροντας πως οι τομείς αυτοί είναι «η βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης και ελέγχου των προβλημάτων ψυχικής υγείας, η ενίσχυση της πρόσβασης στη θεραπεία και τη φροντίδα και η μεταφορά τους πιο κοντά στις κοινότητες μας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που ζουν με προκλήσεις ψυχικής υγείας».