Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νγ

Το Τμήμα Δασών σημειώνει ότι κατά την έξοδο του κοινού στα δάση και την ύπαιθρο, με την ευκαιρία της αργίας της Καθαρά Δευτέρας, απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα φωτιάς για την ετοιμασία φαγητού εκτός των ειδικά διαμορφωμένων ψησταριών που το Τμήμα Δασών έχει κατασκευάσει στους εκδρομικούς χώρους.

«Δείχνουμε τον απαραίτητο σεβασμό προς το περιβάλλον και διατηρούμε το χώρο καθαρό» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Προτρέπει, παράλληλα, το κοινό να μαζεύει όλα τα σκουπίδια που θα δημιουργεί και να τα τοποθετεί στα σκυβαλοδοχεία ή να τα πάρει μαζί του.

«Αν τα αφήσουμε ακόμη και σε πλαστικές σακούλες, θα διασκορπιστούν από αδέσποτα σκυλιά, γάτους και αλεπούδες», προσθέτει.

Προτρέπει, επίσης, το κοινό να αποφεύγει το κόψιμο ή την εκρίζωση αγριολούλουδων και θάμνων, αφού αρκετά από αυτά είναι αυστηρά προστατευόμενα, ενώ κάποια μπορεί να είναι ενδημικά και να κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Δασών, επειδή σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται φέτος έντονη προσβολή των πεύκων από το έντομο της πιτυοκάμπης, το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να αποφεύγει να κάθεται κάτω ή κοντά σε προσβεβλημένα πεύκα και να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με την κάμπια του εντόμου.

Σημειώνει, τέλος, πως οποιοσδήποτε έρθει σε επαφή με την κάμπια του εντόμου και παρουσιάσει δερματικά προβλήματα, θα πρέπει να αποταθεί για ιατρική συμβουλή και φροντίδα.