Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νγ

Εξακολουθεί να σείεται η γη στην Τουρκία, με τους κατοίκους να ζουν υπό ένα διαρκές καθεστώς φόβου καθώς μέσα σε λιγότερο από μία ώρα καταγράφηκαν τρεις σεισμοί, 6,4, 5,8 και 5,2 Ρίχτερ. Σημειώνεται ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με αναφορές πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός  σε Συρία, Αίγυπτο και Λίβανο. 

«Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή της Αντιόχειας (Antakya), κοντά στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο (σε ακτίνα πέραν των 500 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του), ενώ στην Κύπρο έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί», αναφέρει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, αναφέρει ότι η σεισμική δόνηση  θεωρείται μετασεισμός του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου και ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του.

Η πρώτη σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών σημειώθηκε σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, στις 19.04  στη νότια επαρχία Χατάι, μία από τις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην τοποθεσία Ντεφνέ, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD.

Το επίκεντρό της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντάκιας στην Τουρκία και 70 χλμ. βόρεια της Λατάκιας στη Συρία.

Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 10 χλμ.

Τουρκικά δίκτυα κάνουν λόγο για σύννεφο σκόνης σε συνοικίες της Αντιόχειας ενώ το Αστεροσκοπείο Kandilli στην Τουρκία αναφέρει ότι συνεχίζονται οι μετασεισμοί.

Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.