Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σεισμός Τουρκία

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) δημοσίευσε έκθεση για την κατάσταση στην Τουρκία σχετικά με τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Στην έκθεση σημειώνεται ότι στις σεισμόπληκτες περιοχές υπάρχουν 226 χιλιάδες εγκυμονούσες, 25.000 από τις οποίες θα γεννήσουν τον επόμενο μήνα. 

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, ντους, τουαλέτες και σημεία πλύσης χεριών στην περιοχή αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Σύμφωνα με την έκθεση του UNFPA, εδάφια της οποίας αναπαράγει ο τουρκικός Τύπος, 15,8 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 1,7 εκατομμυρίων προσφύγων, επλήγησαν από την καταστροφή που έπληξε 11 πόλεις. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 226.000 έγκυες γυναίκες στη ζώνη της καταστροφής, 25.000 από τις οποίες αναμένεται να γεννήσουν τον επόμενο μήνα. 

«Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος επιδημίας λόγω των αναγκών υγιεινής στις πληγείσες περιοχές που δεν έχουν ικανοποιηθεί. Η στέγαση, η θέρμανση, η αποχέτευση, τα τρόφιμα, τα μη επισιτιστικά είδη (συμπεριλαμβανομένων των κιτ υγιεινής και αυτοφροντίδας) και οι υπηρεσίες υγείας αποτελούν τις άμεσες ανάγκες», υπογραμμίζει η έκθεση. 

Υπάρχει επίσης, προστίθεται, σοβαρή ανάγκη για κινητές και προσωρινές μονάδες παροχής υπηρεσιών.

Εντοπιζει ότι δεκαπέντε νοσοκομεία σε 11 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των μαιευτηρίων και πολλών κέντρων πρωτοβάθμιας υγείας, υπέστησαν ζημιές και ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για τους πληγέντες από τον σεισμό εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.

«Σε καταστάσεις κρίσης, οι γυναίκες και τα παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο έμφυλης βίας. Πολλές γυναίκες και παιδιά στην περιοχή του σεισμού χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την έκθεση «η πρόσβαση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, ιδίως σε προϊόντα υγιεινής της περιόδου, προϊόντα καθαρισμού και καθαρά εσώρουχα, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή που έχει πληγεί από το σεισμό».

Επίσης, «η πρόσβαση σε καθαρό νερό, ντους, τουαλέτες και εγκαταστάσεις πλυσίματος των χεριών είναι περιορισμένη τόσο για τους πληγέντες όσο και για τους εθελοντές που εργάζονται στην περιοχή».

Αυτοί οι λόγοι, αναφέρεται, «αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών».

«Όσον αφορά τις επείγουσες ανάγκες, το 72% των ερωτηθέντων χρειάζονται στέγη, το 38% τρόφιμα, το 23% σαπούνι και άλλα προϊόντα υγιεινής, το 19% θέρμανση σπιτιού, το 10% ιατρική βοήθεια και το 3% βοήθεια σε μετρητά. Η χρηματική βοήθεια για προστασία αποτελεί επίσης σημαντική ανάγκη», προστίθεται. 

Η έκθεση του UNFPA αναφέρει επίσης ότι «1,8 εκατ. δολάρια συγκεντρώθηκαν από δωρητές, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κονδυλίων του UNFPA που διατέθηκαν για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης. Οι τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες του UNFPA στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας ανέρχονται σε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ».

«Το UNFPA έχει ξεκινήσει παγκόσμιες και εθνικές εκστρατείες δωρητών για μεμονωμένους δωρητές και δωρητές του ιδιωτικού τομέα που ενδιαφέρονται να στηρίξουν τις γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν πληγεί από τον σεισμό στην Τουρκία και/ή στην περιοχή», καταλήγει.