Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ε

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η φωτογραφία ηλικιωμένης ασθενούς, να είναι γυμνή σε κρεβάτι νοσοκομείου.

Το απαράδεκτο περιστατικό σημειώθηκε στο ΓΝ Λεμεσού και έφερε στη δημοσιότητα ο γεροντολόγος Μάριος Κυριαζής, αναρτώντας σχετική φωτογραφία, την οποία ο ΑΝΤ1 δε μεταδίδει από σεβασμό προς την ασθενή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

«Η Ντροπή του Κράτους. Σε γενικό νοσοκομείο στην Κύπρο, χθες. Χειμώνας 2023. Κύριε νέε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, πρέπει να αρχίσεις από εδώ. Πρώτα οι ευάλωτοι ασθενείς, και μετά όλα τα υπόλοιπα. Φταίνε οι νοσηλευτές, οι γιατροί, οι συγγενείς, οι φροντιστές, οι διευθυντές, το Υπουργείο, η κοινωνία;  Δεν ξέρω. Δεν με ενδιαφέρει αν θα τιμωρηθεί κάποιος, αλλά δεν δέχομαι να τιμωρείται ο ασθενής. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι», επισήμανε ο κ. Κυριαζής. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Κυριαζής εξήγησε ότι κοινοποίησε τη φωτογραφία, με την άδεια των συγγενών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

«Μου είπαν ότι πολλοί συγγενείς αυτού του προσώπου δεν τους αφήναν να παν λόγω των μέτρων κορωνοϊού και έτσι αυτή η συγκεκριμένη ασθενής όπως και πολλοί άλλοι δεν παίρνουν την καλύτερη φροντίδα», τόνισε ο κ. Κυριαζής. 

Πρόσθεσε επίσης ότι εκπρόσωποι του ΟΚΥΠΥ επικοινώνησαν μαζί του δίδοντας τη δική τους εκδοχή για το περιστατικό.

«Μου είπαν δικαιολογίες, ότι τάχα ήταν ανήσυχη, ετραβούσε τα ρούχα της κλπ. Αυτό δεν είναι το θέμα. Ένας ασθενής που έχει άνοια, ή σοβαρά προβλήματα πρέπει να λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα όσο δύσκολη και να είναι η περίπτωσή του», είπε ο κ. Κυριαζής. 

Με το γιατρό επικοινώνησαν επίσης άτομα από το γραφείο τόσο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του εκλελεγμένου Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη ζητώντας λεπτομέρειες.

Διέταξε ερευνά ο Χατζηπαντέλα

Έρευνα για το περιστατικό διέταξε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα τονίζοντας ότι εάν προκύπτουν ευθύνες, θα αποδοθούν.

«Όταν ενημερώθηκα το πρωί για αυτό το περιστατικό, ο σύμβουλος επικοινωνίας μου επικοινώνησε με τον κύριο που ανάρτησε την φωτογραφία, ενημερωθήκαμε σε ποιο νοσηλευτήριο ήταν το περιστατικό και αμέσως έδωσε εντολές να διενεργηθεί έρευνα», επισήμανε ο κ. Χατζηπαντέλα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα θα γίνει από τη διεύθυνση του ΓΝ Λεμεσού.

«Ο ΟΚΥπΥ ενημερώθηκε, το Υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε, ζητήσαμε έρευνα, θα κάνουμε αυτή την έρευνα και αν πρέπει να τεθούν κάποιοι σε διαθεσιμότητα θα τεθούν», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας. 

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αν και καταδικάζει το συμβάν, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.  

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των ασθενών είναι αδιαπραγμάτευτή. Σίγουρα ο οργανισμός θα διερευνήσει πλήρως το περιστατικό, όμως η φωτογραφία έγινε μέσα σε ένα χώρο με κουρτίνες όπου παραβιάστηκε ο προσωπικός χώρος της ασθενούς», τόνισε ο κ. Χαριλάου. 

Ο ΟΚΥπΥ υποστηρίζει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται στη φωτογραφία και ότι η λήψη και δημοσιοποίηση της καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα της ασθενούς.

«Εμείς από την πλευρά μας δεν θα παραβιάσουμε τα οποιαδήποτε δικαιώματα του οποιουδήποτε ασθενή σε κάποιους οι οποίοι βάλθηκαν να μηδενίσουν το έργο των νοσηλευτηρίων μας», επισήμανε ο κ. Χαριλάου. 

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει ότι ο οργανισμός επιφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματά του.