Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σεισνο

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απηύθυναν σήμερα έκκληση για «επείγουσα ενίσχυση» της βοήθειας σε σεισμόπληκτες περιοχές στην βορειοδυτική Συρία, όπου παρέδωσαν υλικό έκτακτης βοήθειας. Τα 14 φορτηγά παρέδωσαν σήμερα στην περιοχή 1.269 σκηνές και πακέτα χειμερινής διαβίωσης, με τη βοήθεια του διασυνοριακού μηχανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΕ.

Η αρωγή φτάνει με αργούς ρυθμούς στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, οι οποίες έχουν πληγεί από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση τα αποθέματα δεν αντιστοιχούν καν στις ποσότητες που παρέχονταν πριν τον σεισμό.

Ο Χακίμ Κχαλντί, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στη Συρία, ανέφερε ότι τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης άδειασαν μέσα σε τρεις ημέρες. «Σύμφωνα με στοιχεία των ΗΕ, πέντε ημέρες μετά τον σεισμό, μόλις δέκα φορτηγά με βοήθεια πέρασαν» στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή της Συρίας, αναφέρουν οι ΓΧΣ. Αυτός ο αριθμός, όπως σημειώνουν, είναι μικρότερος από τον μέσο αριθμό φορτηγών με βοήθεια που έφθανε στην περιοχή ανά εβδομάδα το 2022.

Ακτιβιστές και ομάδες έκτακτης ανάγκης στη βορειοδυτική Συρία κάνουν λόγο για αργή ανταπόκριση των ΗΕ στις σεισμόπληκτες περιοχές που ελέγχονται από ομάδες ανταρτών, αντιπαραβάλλοντάς την με αθρόα παροχή βοήθειας που φτάνει στα αεροδρόμια που ελέγχονται από την Κυβέρνηση της Συρίας.

Πριν τον σεισμό, η ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες, διοχετευόταν μόνο μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης Μπαμπ αλ Χάουα. Την περασμένη Δευτέρα, τα ΗΕ ανακοίνωσαν την πρόθεση του ΣύρουΠροέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, να ανοίξει δύο ακόμα σημεία διέλευσης από την Τουρκία προς τη βορειοδυτική Συρία.