Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φε

Δύο ανθρώπους των γραμμάτων, τον δικηγόρο και ιδρυτή του ΑΝΤ1 Λουκή Παπαφιλίππου και τον φιλόλογο-ποιητή Ανδρέα Παστελλά, οι οποίοι άφησαν βαθύ αποτύπωμα στην πνευματική ζωή της Κύπρου, και συνέβαλαν στην καλλιέργεια και την χρήση της ελληνικής γλώσσας, τίμησε το Υπουργείο Παιδείας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Αίθουσα Καστελλιώτισσα στην Πύλη Πάφου.


«Τιμούμε τον Λουκή Παπαφιλίππου και τον Ανδρέα Παστελλά για την συμβολή τους στην καλλιέργεια και προβολή και ειδικά στην χρήση της ελληνικής γλώσσας στο δημόσιο βίο αυτής της χώρας. Και δεν είναι τυχαίο που έχουν και οι δύο ως κοινό γνώρισμα τη συμμετοχή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα για την Ένωση, τον αγώνα της ΕΟΚΑ», επισήμανε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου. 

Λουκής Παπαφιλίππου. Ποιητής, συγγραφέας και πρωτεργάτης του αγώνα για την χρήση της ελληνικής γλώσσας στον τομέα της Δικαιοσύνης και στο δημόσιο βίο. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που ανέλαβε με στόχο την εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας και η δημιουργία έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας. Για το έργο του, μίλησε ο δικηγόρος, πρώην δήμαρχος και στενός συνεργάτης του Χριστάκης Χριστοφίδης, ενώ εκ μέρους της οικογένειας ευχαριστίες απηύθυνε στο Υπουργείο Παιδείας η θυγατέρα του, Αντιγόνη Παπαφιλίππου.

«Λάτρης της ελληνικής γλώσσας, όχι μόνο στην θεωρία αλλά και στην πράξη. Θεωρούσε ότι δεν ήταν ορθό αυτή η γλώσσα που η παράδοση και η φυλή παρέδωσε σε μας μέσα από σκυτάλη αιώνων να μην είναι η δικαστική γλώσσα των ντόπιων.», σημείωσε ο Δικηγόρος και συνεργάτης του Λουκή Παπαφιλίππου, Χριστάκης Χριστοφίδης. 

«Ο δάσκαλος, ο άνθρωπος που στόχευε ψηλά με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες ενός γνήσιου, πραγματικού Έλληνα. Ο άνθρωπος που στήριζε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, με ανιδιοτέλεια και χωρίς να το γνωρίζουμε ακόμη κι εμείς.», επισήμανε η θυγατέρα του Λουκή Παπαφιλίππου, Αντιγόνη Παπαφιλίππου. 

λουκ

Ανδρέας Παστελλάς. Φιλόλογος, ποιητής και εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων των ελληνικών γραμμάτων στην Κύπρο. Για το έργο του μίλησε στην εκδήλωση ο ιστορικός-συγγραφέας Ανδρέας Μακρίδης ενώ εκ μέρους της οικογένειας χαιρετισμό εκφώνησε ο υιός του Ανδρέα Παστελλά, Χρίστος.

«Γεννήθηκε και έζησε ισόβια προσηλώμένος σε μια προσωπική, αδιάλειπτη σταυροφορία καλλιέργειας, προβολής και προστασίας της γλώσσας. Ο άνθρωπος αυτός ζούσε και ανάπνεε με μονάχη έγνοια του την γλώσσα μας.», είπε ο Ιστορικός – Συγγραφέας Ανδρέας Μακρίδης. 

«Εύχομαι οι νέες γενιές να έχουν την ίδια αφοσίωση και αγάπη στη μελέτη, την ποίηση και πάνω από όλα στην πατρίδα.», σημείωσε ο Υιός του Ανδρέα Παστελλά, Χρίστος Παστελλάς. 

λουκ

Την εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Υπουργείου Παιδείας για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, διάνθισαν μουσικά μέλη της ορχήστρας του Παγκυπρίου Γυμνασίου.


 

λουκ
προδρ
λουκ
λουκ
λουκ
λουκ
λουκ
λουκ
λουκ
λουκ
λουκ
λουκ
λουλ
λουκ
ε
προ